Logo-Glas

ŠAMAC: Za djecu sa Kosmeta priređen bogat kulturno-zabavni program u Crkvini

22. Juna 2018.

Шамац - културно-забавни програм заŠAMAC
– U Crkvini kod Šamca organizovan je bogat kulturno-zabavni program za djecu sa Kosmeta koja borave u Republici Srpskoj u okviru projekta “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske”.

U programu, koji je održan u sali Osnovne škole “Srbija” u Crkvini, nastupili su Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ “Posavina” i hor iz Crkvine, te KUD “Petar Kočić” iz Slovenije.

Шамац - културно-забавни програм за


Monodramu “Jazavac pred sudom” izveo je glumac iz slovenačkog teatra u Kranju, a održana je i promocija zbirke pjesama “Istočni prozor”, autora Marinka Jagodića, kojoj je prisustvovao i sekretar Saveza srpskih društava Slovenije Dušan Jovanović.

Predstavljena je i izložba karikatura pod nazivom “Sizif u borbi za pravopis”, autora Bojana Jokanovića.

Шамац - културно-забавни програм заPredsjednik KUD “Posavina” Dragica Marinković kaže da je cilj bio da se djeci sa Kosmeta približi tradicija i kultura ovih prostora, te da povežu Kosmet, Sloveniju i Republiku Srpsku, da bi imali još bolju saradnju.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je da ne postoji bolje mjesto gdje mogu dočekati prijatelje sa Kosmeta od OŠ “Srbija” u Crkvini, čiju izgradnju je finansirala Vlada Srbije.

– Ova škola je simbol čvrste saradnje između Republike Srpske i Srbije, koja će takva i ostati. Naši prijatelji sa Kosova su ovdje uvijek dobrodošli, jer će Kosovo uvijek biti dio nas i u našim srcima – kaže Milićević.

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije Milorad Arlov istakao je da djeca sa Kosmeta iz mjesta Lipljan već četvrtu godinu dolaze u Šamac, te zahvalio svima koji su omogućili da ovaj projekat uspije.

– Projekat “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske” ove godine je u najvećem kapacitetu, jer 900 djece boravi u posjeti Srpskoj, tako da to puno znači srpskom narodu na Kosovu – kaže Arlov.

Nastavnica u OŠ “Knez Lazar” iz Lipljana Radmila Jovanović rekla je da je prvi put u Šamcu, da su djeca zadovoljna, ali da bi voljela kada bi i oni mogli da uzvrate posjetu Kosovu.

– Ima djece koja su okružena albanskim kućama i ograničena su u kretanju, te za njih ovo predstavlja izlazak iz, takoreći, zatvorenog prostora – navela je ona.

Jovanovićeva je zahvalila svima koji su dorinijeli realizaciji ovog projekta.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA