Logo-Glas

Akcija sprečavanja pomora ribe u bari Tišina (FOTO)

11. Avgusta 2017.

3ŠAMAC
– Zbog velikih vrućina koje prijete ribljem i životinjskom svijetu članovi sportskog ribolovačkog društava /SRD/ „Šamac“ danas su u saradnji sa opštinom,Teritorijalnom vatrogasnom jedinicom i simpatizerima SRD preduzeli treću po redu aktivnost na bari Tišina u Tursinovcu, a sve u cilju sprečavanja pomora ribe.

Zamjenik predsjednika sportskog ribolovačkog društva Ivica Cvitkušić kaže da su u vodu ubacili hidrantni kreč koji čisti vodu od bakterija, dovezli osam cisterni sa vodom sa po 9000 litara vode koju polako ispuštaju u baru Tišina.

– Ovo je treća po redu aktivnost koju pravimo od kako su počele vrućine. Svaka akcija traje po tri dana i noći i spriječili smo pomor ribe dolijevanjem vode, pravili smo vještačku kišu koja ubacuje kisik ribama i dr“ – napominje Cvitkušić.

1On dodaje da je na bari u plićaku uginulo oko 80 kg ribe, ali su isti dan pokupili uginulu ribu i vodili stalne aktivnosti, tako da ribljem i životinjskm svijetu na bari Tišina ne prijeti opasnost.

Cvitkušić je podsjetio da su članovi društva prije osam godina prokopali dio bare koji sada funkcioniše dobro.

Na bari „Tišina“ se nalaze razne vrste riba, som, šaran, štuka, babuška, deverika, linjak i drugi i oko bare i na bari oko 176 vrsta ptica.

4Načelnik Odjeljenja za privredu Svetozar Evđić ističe da je značajan dio vrsta ptica, riba i biljaka spadaju u endemske vrste tj. vrste pod stalnom zaštitom čime ova aktivnost dobija na još većem značaju.

Svjetlana Pavlović/Glas Regije
Čitajte još

ŠAMAC: Ove godine biće deminirano 300.000 metara kvadratnih // ŠAMAC - Na području opštine Šamac ove godine planirano je deminiranje 300.000 metara kvadratnih u mjesnim zajednicama Brvnik, Srednja Sla...
ŠAMAC: Finansijska podrška za đake koji idu u Petnicu // ŠAMAC - Opština Šamac finansijski će podržati četiri najbolja matematičara i hemičara iz Srednjoškolskog centra "Nikola Tesla" koji će bo...
ŠAMAC: Boravak u Dnevnom centru pogoduje djeci sa posebnim potrebama // ŠAMAC - Udruženje građana za pomoć licima sa posebnim potrebama u Šamcu, na čijem području je registrovano 42 djece sa poteškoćama u razv...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA