Logo-Glas

Anonimni dobrotvor svakom 3. i 4. djetetu daruje po 2.000 KM

14. Januara 2019.

bebe1DOBOJ
– Beba rođena prije tri dana u domu porodice u selu Kostajnica, inače četvrto dijete ovih roditelja, mogla bi biti prva koja će dobiti novčani dar od anonimnog dobrotvora sa dobojskog područja.

Naime, anonimni darodavac, koji nema nasljednika a tokom života je zaradio novac, odlučio je da svaki bračni par u Zvorničko-tuzlanskoj eparhiji koji od 1. januara dobije treće i četvrto dijete nagradi sa po 2.000 KM.

– Pored već navedenih uslova, dijete mora biti kršteno da bi ostvarili pravo na donaciju. Potrebno je dostaviti krštenicu i kućnu listu. Akcenat je na trećem i četvrtom djetetu, ali ako bi se pojavili roditelji koji su dobili peto ili šesto dijete, anonimni dobrotvor bi donio dar i za njega – kaže sveštenik Dragan Pavlović, koji zastupa ovog humanistu.

On ističe da je cilj akcije poboljšanje nataliteta te podsticanje bračnih parova da rađaju treće i četvrto dijete.

Inače, ovaj gest je izazvao pravu pometnju jer su se usijali telefoni aktera koji učestvuju u ovoj akciji.

– Bilo je dosta poziva u ova dva-tri dana. Primili smo više od 200 poziva i poruka. Mi smo ograničeni budžetom, a opet nije to ni mali iznos. Računamo da ćemo nagraditi više desetina djece koja se rode – rekao je Saša Živanović, direktor Osnovne škole “Radoje Domanović” iz Osječana, koji takođe zastupa dobrotvora.
Telefoni bez prestanka zvone i u ovdašnjem udruženju koje okuplja višečlane porodice.

– Mnogo porodica me kontaktiralo od kada je objavljena vijest da se raspitaju ko ima pravo na ovo. Ta jednokratna intervencija koliko može otkloniti neke realne materijalne potrebe, toliko je i zaista divan gest – ističe Olivera Nedić, predsjednica dobojskog Udruženja “Budućnost 4+” i majka petoro djece.

Dobrotvor insistira na anonimnosti, a o kome je riječ ne znaju ni u Arhijerejskom namjesništvu u Doboju, jednom od ukupno deset namjesništava koji čine Zvorničko-tuzlansku eparhiju, koja se prostire od Dervente, Broda, Modriče, Gradačca, Doboja, Tešnja, zatim Brčkog i Bijeljine, sve do Srebrenice i Han Pijeska.

– Zaista ne znam ko je taj čovjek i ne želim da istražujem jer ako on želi da ostane anoniman, zašto ja to da kvarim? Svakako je to za pohvalu te svima nama daje novi zadatak i novu obavezu da preispitamo sami sebe gdje smo to mi i gdje je naše milosrđe – kazao je arhijerejski namjesnik Mirko Nikolić.

Da bi dobrotvoru sačuvali diskretnost, njegovi zastupnici ne žele da otkrije ni odakle tačno dolazi.

– Ne želi čovjek da se eksponira. Neki roditelji će ga možda i upoznati, to ćemo vidjeti s njima u dogovoru. Zasad sam ja tehničko lice koje sprovodi akciju u saradnji s darodavcem. On je takav čovjek: nije mu stalo da se promoviše, jednostavno – pomaže. Mnoge akcije je pomogao i nije se ni tu eksponirao. To je njegova odluka – naveo je Saša Živanović te dodao da anonimni donator želi da podstakne i druge ljude, možda imućnije od njega, da pomognu.
(IZVOR: Nezavisne)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

VIJESTI

MIX ZONA