Logo-Glas

APEL POSLODAVCIMA: Prilagodite poslovne aktivnosti vremenskim uslovima

1. Jula 2019.

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske apelovalo je na sve poslodavce da, zbog izuzetno visokih temperatura vazduha, izvrše preraspodjelu radnog vremena i tako zaštite zdravlje radnika.

S obzirom da u zakonodavstvu Republike Srpske nisu propisani minimalni zahtjevi u pogledu uslova rada radnika na otvorenom u nepovoljnim mikroklimatskim uslovima (kao što je velika vrućina), a nije propisano ni pri kojim bi mikroklimatskim uslovima poslodavci trebali da obustave radove (jer postoji opasnost po život i zdravlje radnika), ministarstvo poziva sve poslodavce Republike Srpske da radno vrijeme na otvorenom prilagode vremenskim uslovima i tako zaštite zdravlje svojih radnika.

Nesporno je da učestale vrućine utiču na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu zbog obaveza prema poslu, zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povređivanja radnika, upozorasvaju iz ministarstva.

Međunarodni standard ISO 7243 definiše uslove i kriterijume izvođenja radova u uslovima visokih temperatura, a jedna od mjera je izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana.

– Stoga apelujemo na poslodavce da i oni primjene ovaj standard i da izvrše preraspodjelu radnog vremena, na način da se radnici ne nalaze na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, uz napomenu da i za rad u zatvorenim prostorijama treba obezbijediti rashlađivanje prostorija kako bi se zaštitilo zdravlje radnika – stoji u saopštenju.

U skladu sa gore pomenutim standardom, u zavisnosti od utvrđenog toplotnog indeksa koji je mjerodavan za uslove rada na otvorenom, u uslovima visokih temperatura predviđeni su načini izvođenja radova i mjere rada za date uslove, kao i preporuke za poslodavce i radnike vezano za prevenciju, koje će pomoći da se rizik od izloženosti visokim temperaturama na radnom mjestu svedu na najmanju moguću mjeru.

Te mjere su:

  • blagovremena organizacija posla u nepovoljnim mikro-klimatskim uslovima, što obuhvata preraspodjelu radnog vremena,
  • rotacija poslova,
  • izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana (od 11 do 15 časova,)
  • uvođenje dodatne radne snage kod ekstremnih uslova,
  • osiguranje odgovarajuće rashlađene prostorije za odmor,
  • nošenje lagane zaštitne odjeće i obuće.

Ministarstvo je preporučilo Republičkoj upravi za inspekcijske poslove da češćim obilascima poslodavaca, čija se djelatnost odvija na otvorenom prostoru, kontrolišu da li se poslodavci pridržavaju preporuka ministarstva i da li organizuju rad na način da zaštite zdravlje radnika.

Poziv sindikata

Savez sindikata Republike Srpske pozvao je sve poslodavce čiji radnici rade na otvorenom da usljed visokih temperatura izvrše preraspodjelu radnog vremena, odnosno da u periodu kada temperature dostižu maksimum, prekinu sa radom kako bi zaštitili zdravlje zaposlenih i spriječili eventualne nezgode.

Oni poslodavci čiji radnici rade u zatvorenom, dužni su obezbijediti adekvatne uslove rada na visokim temperaturama, što podrazumijeva klimatizovane prostorije i adekvatnu zaštitnu opremu.

Savez sindikata Republike Srpske poziva Inspektorat Republike Srpske da pojačano vrši kontrolu primjene Zakona o zaštiti i zdravlja na radu Republike Srpske, kako bi se zaštitili radnici, njihovo zdravlje i izbjegle štetne posljedice i za radnike i za poslodavce.

(IZVOR: Srpskinfo)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA