Logo-Glas

Beč, grad u kome živi više od 100.000 Srba

8. Juna 2018.

naslovna-bec-panorama (1)Često nazivan i gradom snova, muzike i valcera, Beč je jedan od najljepših gradova starog kontinenta i jedna od vodećih destinacija gradskog turizma u Evropi. Beč je prijestonica i glavni kulturni, ekonomski i politički centar Austrije, kao i jedno od sedišta organizacije UN.

U istraživanju koje svake godine sprovodi konsultantska kompanija Mercer, Beč je rangiran kao najbolji svjetski grad kada je u pitanju kvalitet života njegovih stanovnika, i to devetu godinu za redom.

Prema predviđanjima, do 2029. godine Beč postaje dvomilionski grad

Već nekoliko godina unazad austrijska prijestonica beleži najveći porast broja stanovnika u poređenju sa ostatkom Austrije. Čak 38% rasta broja stanovnika u 2016. godini odnosi se na Beč.

Tokom posljednje decenije , tačnije od 2007. godine, broj stanovnika Beča porastao je za 12%, sa 1.661.246 na 1.867.582 na kraju 2016. godine . Očekuje se da će broj stanovnika austrijskog glavnog grada premašiti cifru od 2 miliona do 2029. godine.

Beč, grad doseljenika

U 2017. godini, 734.709 ljudi,  odnosno 39% stanovnika Beča, imalo je imigrantsko porijeklo,  dok su 534.532 osobe ili 29%, posjedovale drugo državljanstvo.  Od toga, 230.605 stanovnika je zadržalo državljanstvo zemalja članica EU ili EFTA, a 303.927 je imalo pasoš zemalja van ovih zona.

Najveći broj stanovnika Beča sa stranim državljanstvom dolazi iz Srbije (100.402), zatim slede Turska (76.523) i Njemačka (56.807).

Srbi u Beču

Kada su u pitanju selidbe Austrija je posle Njemačke druga evropska zemlja po broju Srba iseljenika. Prema podacima sa vikipedije oko 350.000 Srba živi u Austriji,  od čega najviše, naravno, u Beču, više od 100.000, a prema nekim podacima taj je broj mnogo veći i kreće se do čak 180.000. Srbi u Beči imaju svoje firme (procjenjuje se da je čak oko 30% bečkih preduzeća u vlasništvu ljudi koji su poreklom iz Srbije), a u glavnom gradu Austrije studira i oko dve i po hiljade srpskih studenata.

Beč je bio utočište Srba još iz doba Turaka, i u njemu su živjeli i radili mnogi znameniti Srbi, poput Dositeja Obradovića, Vuka Karadžića, Josifa Pančića, Laze Kostića, Uroš Predić, Đura Jakšić i mnogi, mnogi drugi. U Beču su štampane i prve srpske novine „Serbskija povsednevnija novini“.

Najveće znamenitosti Beča

Beč je najpoznatiji po bogatoj kulturno-istorijskoj zaostavštini, zadivljujućoj arhitekturi iz raznih epoha, po svojim mogobrojnim tradicionalnim kafeima i po grandioznim dvorskim vrtovima. Turističke atrakcije su na svakom koraku, a ako odlučite da posjetite Beč, nemojte da propustite da obiđete ovih 10 mjesta:

#1. Palata Šenbrun

šenbrun-palataSagrađena pred kraj 17. vijeka, kao rezidencija vladara iz Habzburške dinastije, od kojih su mnogi i rođeni u njoj, ova palata danas je jedno od najvećih kulturnih blaga Austrije i najveća turistička atrakcija Beča. To je ogromna građevina, o čijoj veličini najbolje svjedoči podatak da ima čak 1.441 sobu. Dizajnirana je u baroknom stilu, sa simetričnom glavnom zgradom koja ima stotinu prozora i statue na samom vrhu.

Unutrašnjost palate čine sobe potpuno opremljene i dekorisane u autentičnom stilu – možete uživati u obilasku enterijara i diviti se raskošnom namještaju i vidjeti kako je austrijsko plemstvo nekada živelo.

#2. Palata Hofburg

Palata Hofburg je drugi grandiozni dvorski kompleks, koji dočarava raskoš u kom su živjeli pripadnici Habsburške dinastije. Stotinama godina, Hofburg je bio glavna zimska rezidencija vladara austrougarske imperije. Danas se u njemu nalazi službena rezidencija austrijskog predsjednika.

Od njegove izgradnje u 13. vijeku, kompleks je pretrpeo mnoge promjene, a na sadašnjoj palati najimpresivnije izgleda predivno polukružno zdanje Neue-Burg. Posjetioci mogu uživati u ljepoti barokne arhitekture, u obilasku kraljevskih apartmana i istraživanju nekog od mnogobrojnih muzeja smještenih unutar kompleksa.

#3 Katedrala Svetog Stefana

katedrala-stvetog-StefanaOva jedinstvena  građevina ponosno stoji na istoimenom trgu u centru Beča, i jedna je od najvažnijih vjerskih građevina u čitavoj Austriji. Ljepota ove crkve ogleda se u njenoj baroknoj arhitektuiri, a njena visoka kula, inače najviši crkveni toranj u Austriji, dominira centrom grada. Ipak, najgrandiozniji dio je nje mozaični glavni krov, ukrašen stotinama obojenih pločica. Istraživanje enterijera katedrale je poseban doživalj – ima čak 18 oltara, nekoliko manjih kapela, više grobnica, pa čak i katakombe.

#4 Rathaus

Beč je prepun istorijski značajne arhitekture, a gradska kuća, odnosno gradska većnica (Rathaus), koja se nalazi u centru grada, na Rathausplatz-u je dio ove predivne kolekcije. Rathaus je izgrađen 1883. godine u neogotskom stilu. Kasnije je dograđivan kako bi se povećao kapacitet i broj kancelarija, obzirom na brzo rastuću populaciju Beča.

Sličan po stilu gradskoj kući u Briselu, Rathaus ima pet kula, od kojih je srednja najveća i predstavlja simbol Rathausa. Sa kule se pruža fantastičan pogled na grad  i kada se popnete na nju, shvatićete zašto je Beč jedna od nezaobilaznih evropskih turističkih destinacija.

#5 Muzej Belvedere

muzej-belvedereOvaj giganstki kompleks baroknih palata i vrtova sagrađen je u prvoj polovini 18. vijeka  za rezidencijalne potrebe austrijskih prinčeva. Podijeljen je na Gornji i Donji Belvedere, dvije raskošne palate čija arhitektura i predivno okruženje kraljevskih vrtova plene svojom ljepotom. Gornji Belvedere prepoznatljiv je po prelijepim arhitektonskim detaljima i po svoje dve zelene kupole, dok je Donji Belvedere nešto jednostavnije dizajniran. Unutrašnjost palata je danas pretvorena u Muzej  Belvedere sa nevjerovatnim kolekcijama slika izloženim u raskošnim dvoranama.

#6 Bečka državna opera

Opera i arhitektura su sinonim za Beč, a Bečka državna opera omogućava posjetiocima da uživaju i u operi i u arhitekturi.  Ovo izuzetno zdanje smatra se jednom od najlepših operskih kuća u svetu. Spoljašnjost odlikuje neorenesansni stil , karaterističan po lukovima i lučnim prozorima, dok je unutrašnjost veoma dekadentna i izgleda više kao palata nego prostor predviđen za uživanje u muzici. Zgradu opereturistički možete posjetiti svakoga dana, ali ako želite da uživate u nekom poznatom operskom djelu, moraćete da rezervišete karte unaprijed.

#7 Bečki Ring

Veličanstveni kružni bulevar oko oblasti Innere Stradt izgrađen je u 19. vijeku, nakon što su uklonjene stare gradske zidine. Bulevar je širok, oivičen šinama po kojim se kreću tramvaji, koji još uvijek predstavljaju važan način transporta u Beču. Karakterišu ga prelijepi drvoredi, moderna arhitektura i puno poznatih bečkih zgrada koje se nižu uz trotoare. Bulevar ima i veliku kružnu biciklističku stazu.

#8 Dunavski toranj (Donauturm)
Sa visinom od 252 metara, Dunavski toranj je najviša građevina u Austriji i jedna od 75 najviših kula na svetu. Toranj potupno dominira nizijskim područjem u kojoj se nalazi Beč, a na njemu se nalaze radio predajnici i antene za mobilnu telefoniju, dva restorana i platforma za posmatranje, pa čak i platforma za bandži skokove. Kula se nalazi u distriktu Donauštat u neposrednoj blizini obale Dunava i pruža fantastičan pogled na Beč .

#9 Zabavni park Prater

Zabavni park Prater nalazi se na mjestu gdje je nekada bilo carsko lovište koje je danas pretvoreno u javni prostor sa štandovima za hranu i malim kućicama za zabavu. Ulaz u park je besplatan, ali se naplaćauje svako pojedinačno korišćenje parkovskih rekvizita za zabavu.  Park pruža veli broj mogućnosti za vožnju i veliki broj zabavnih kućica uključujući ogroman pokretni točak (Ferris Wheel), male automobile za vožnju, ringišpile i rolerkostere.

Postoje i drugi sadržaji, kao što su strelišta, izložbe voštanih radova, mali vozići koji kruže po parku i sl. Ako vožnja i uzbuđenje nisu vaša omiljena zabava, u parku se nalazi i nekoliko restorana i kafića gdje možete sjesti i uživati u pogledu.

#10 Bečki prirodnjački muzej

Smješten u sofisticiranom dvorskom kompleksu tipične bečke arhitekture, ovaj muzej ima ogromnu kolekciju minerala, dragog kamenja, meteorita, fosila, skeleta životinja, izložbe raznih insekata i sisara, pa čak i neke kolekcije istrebljenih vrsta koje su preparirane. Sa preko 30 miliona predmeta, Prirodnjački muzej u Beču ima jednu od najvažnijih riznica u Evropi, a kolekcija se stalno dopunjava. Ova fascinanto mjesto takođe ima digitalni planetarijum gdje možete vidjeti zanimljive prezentacije o planeti Zemlji i njenom razvoju, koje će vas uvjeriti da naša planeta nije ravna, kako to sve više mladih Amerikanaca misli.
(AUTOR: Dragan Antić)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA