Logo-Glas

Biće dokazani zločini nad Srbima u Posavini

13. Marta 2015.

Predsjednik Udruženja logoraša Brod Ane Mihajlov, predsjednik Udruženja logoraša Modriča Vlado Dragojlović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja logoraša Šamac Gojko PajićMODRIČA – Predstavnici udruženja logoraša iz opština Brod, Modriča i Šamac poručili su danas iz Modriče da će pred Sudom BiH i nižestepenim sudovima, uz podršku opštinskih i organa Republike Srpske, dokazati da je u Posavini počinjen ratni ločin nad Srbima.

Oni su istakli potrebu bolje zaštite svjedoka u sudskim procesima, koji su, kako navode, izloženi raznim pritiscima i prijetnjama.

Predsjednik Udruženja logoraša iz Modriče Vlado Dragojlović rekao je danas novinarima da je zbog zločina nad srpskim civilima i vojnicima u proteklom ratu u Posavini do sada osuđeno samo pet lica.

On je naveo da su za zločine nad Srbima u Brodu, Odžaku i Modriči podignute optužnice u protekle tri godine protiv 24 lica, od kojih je u toku suđenje za sedam lica pred sudovima u BiH i za dva lica pred sudovima u Hrvatskoj.

Dragojlović je istakao da je na prostoru Odžaka u dva logora i kućnim pritvorima bilo zatvoreno i podvrgnuto torturi oko 1.300 srpskih civila iz ove i opštine Modriča.

– Za počinjene ratne zločine u Odžaku osumnjičeno je oko 200 pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ – rekao je Dragojlović.

Predsjednik Udruženja logoraša iz Broda Ane Mihajlov rekao je da je Brod u proteklom ratu bio “grad logor sa 10 stalnih i nekoliko privremenih logora”.

– U logorima je bilo zarobljeno više od 2.000 civila i vojnika – naveo je Mihajlov i dodao da je od tog broja bilo 300 stanovnika Broda, dok su ostali bili iz Odžaka, Dervente i drugih gradova BiH, odakle su ih dovodile snage HVO i regularna vojska Hrvatske.

Prema njegovim riječima, za zločine u Brodu osumnjičeno je 155 lica.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja logoraša Šamac Gojko Pajić rekao je da je u ovoj i u opštinama Donji Žabar i Pelagićevo torturu pretrpjelo 200 civila, a da zbog tih zločina do danas niko nije procesuiran.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

DJEVOJKA DANA