Logo-Glas

BiH za 11 mjeseci uvezla 152,5 miliona litara vode

10. Januara 2018.

vodaBANJALUKA
– BiH je za 11 mjeseci prošle godine uvezla 152,5 miliona litara vode u vrijednosti od 133,07 miliona KM, što je više za 21 milion KM u odnosu na isti period 2016. godine.

Godinu ranije u prvih 11 mjeseci BiH je uvezla oko 143 miliona litara vode.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, istovremeno, izvoz vode domaćih proizvođača izvan granica BiH u prvih 11 mjeseci iznosio je 45,8 miliona KM.

Interesantno je da je samo mineralne i gazirane vode bez zaslađivača BiH uvezla u vrijednosti od 20 miliona KM, što je za skoro pet puta više od vrijednosti iste izvezene vode.

Najviše nezaslađene vode BiH je uvezla iz susjedne Hrvatske, i to 19,6 miliona litara u vrijednosti od 9,1 milion KM, dok je u istu zemlju izvezla tri puta manju količinu.

Pored Hrvatske, BiH je tokom godine najviše uvozila vodu iz Srbije i Slovenije.

Predrag Duduković, ekonomista, kaže da je prvi razlog uvoza tolike količine vode što je uopšte veoma teško osnovati firmu koja će se baviti proizvodnjom vode.

– Neophodno je, prije svega, naći izvorište pa dobiti koncesiju na to izvorište. To su velike procedure i vrlo visoka investicija – rekao je Duduković.

On je istakao da postoji i onaj problem da se više vjeruje uvoznoj vodi, nego domaćoj.

– Domaća voda je sigurno kvalitetnija. Druga stvar, recimo, kada govorimo o Srbiji, su niže cijene nego kod nas – ističe Duduković.

Dodaje da je prvi korak da se radi na tome da se bar uvoz pokrije našom domaćom vodom, a onda da sljedeći korak bude pokretanje što većeg izvoza.

– Nemamo ni nešto puno proizvođača, ali ti kapaciteti bi mogli biti puno popunjeniji, jer tu ima prostora za širenje već postojećih kapaciteta. Proizvođači nisu popunili svoje kapacitete, ali imaju konkurenciju u toj inostranoj vodi, što je zapravo i najveći problem – zaključuje ovaj ekonomista.

Jelena Ivanić, asistent na programu “Energija i klimatske promjene” u Centru za životnu sredinu, kaže da BiH još ima rijeke koje su čiste i pitke. “Smatramo da je to značajan prirodni resurs koji bi trebalo čuvati i koristiti za piće i druge životne potrebe. Određena istraživanja su pokazala da je voda iz slavine daleko kvalitetnija od flaširane vode, a da proizvođači reklamama pokušavaju da nas uvjere u suprotno”, rekla je Ivanićeva.

Potrošači s kojima smo razgovarali kažu da često kupe male flaše vode jer su im praktične kada idu na posao, put ili u šetnju.

– U kući imamo i velike flaše od četiri litra, ako kojim slučajem nestane vode iz česme zbog nekog kvara. Mi ipak kupujemo domaću vodu – rekla je jedna Banjalučanka.
(IZVOR: Nezavisne)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA