Logo-Glas

Bosna ne prijeti Modriči, nema izlivanja lokalnih vodotoka

13. Maja 2019.

MODRIČA – Rijeka Bosna u Modriči je u blagom porastu i za 17 centimetara je viša od referentne visine na mjernoj koti koja iznosi 98 centimetara, a za sada nema izlivanja rječica, bujičnih potoka i kanala, rekao je opštinski samostalni stručni saradnik za civilnu zaštitu Željko Terzić.

“Nivo Bosne u 12.00 časova bilježi blagi porast vodostaja, ali ova rijeka za sada ne prijeti Modriči”, rekao je Terzić novinarima i napomenuo da se redovna odbrana od poplava uvodi kada Bosna dostigne nivo viši od 300 centimetara.

On je naveo da, s obzirom na najavljene obilne padavine, može doći do izlivanja bujičnih potoka, rječica i zapadnog lateralnog kanala, te aktiviranje starih i pokretanje novih klizišta.

“Sve strukture Civilne zaštite su u pripravnosti za zaštitu od poplava i klizišta, kojih je u Modriči od 2002. godine registrovano 211”, rekao je Terzić.

On je napomenuo da je sinoć u modričkom naselju Dobor, koje je u katastrofalnim poplavama 2014. godine pretrpjelo ogromnu štetu, završeno podizanje i stabilizacija odbrambenog nasipa na rijeci Bosni za zaštitu oko 200 domaćinstava.

Predsjednik mjesne zajednice Modriča četiri Mile Božić rekao je da je za odbranu naselja Dobor pripremljen pijesak i 1.000 vreća.

“Osim podizanja nasipa, koji može da izdrži vodeni talas rijeke Bosne do 440 centimetara, ljudi su oprezni i već su spremni za moguću evakuaciju”, istakao je Božić.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA