Logo-Glas

BRESTOVCI PETI PUT NA OKUPU: U Gornjoj Lupljanici kod Dervente održan sabor prezimenjaka

6. Avgusta 2018.

1. V Sabor Brestovaca - BrestovciDERVENTA
– Peti Sabor Brestovaca, koji je održan 04. avgusta 2017. godine (subota) na Izletištu „Brestovac“ u selu Gornja Lupljanica kod Dervente, okupio je oko 130 prezimenjaka i njihovih gostiju.

Najveći dio učesnika okupio se na Rabiću kod Dervente, odakle su se uputili ka izletištu „Brestovac“ gdje su ih dočekali domaćini, Brestovci iz Gornje Lupljanice.

3. V Sabor Brestovaca - Posjeta vodovodu 1Dio učesnika Sabora napravio je manji izlet do objekta starog derventskog vodovoda u Gornjoj Lupljanici. Domaćini su ih upoznali sa razojem i značajem tog kulturnog dobra, a učesnici su imali priliku da obiđu vodovodno postrojenje.

Progam Sabora počeo je oko 17 časova, a na samom početku derventski sveštenik Željko Božić služio je pomen svim upokojenim Brestovcima. Potom je uslijedila pozdravna riječ domaćina Dragoljuba Brestovca, koji je otvorio peti Sabor Brestovaca. Dodijeljene su saborske lente predstavnicima Brestovaca iz nekoliko sela koji su se obratili učesnicima Sabora. Domaćin je potom dao „poštenje“ svešteniku i predstavnicima Brestovaca, nakon čega je uslijedio ručak, te druženje uz muziku i veselje.

2. V Sabor Brestovaca - Predstavnici


Održan je i sastanak predstavnika Brestovaca na kome je dogovoreno da se šesti Sabor održi u Gornjem Detlaku u prvoj polovini avgusta 2019. godine. Na Saboru je dogovoreno da bude nastavljena izrada rodoslova Brestovaca, te da se u narednom periodu obezbjede i sredstva za štampanje knjige.

5. V Sabor Brestovaca - Zarko BrestovacOve godine na Saboru je učestvovao i Žarko Brestovac koji živi i radi u Torontu u Kanadi, a koji je zavičaj posjetio nakon pola vijeka.

Žarko je posjetio Derventu, manastir Bišnju te selo svoga oca, Ritešić kod Doboja i grobove svojh predaka na groblju u Majevcu. Sa Žarkom su bili i njegova supruga Bibi Sofija, te njihovi prijatelji iz Toronta koji su porijeklom iz Indije kao i kulturni radnik iz Beograda Živorad Ajdačić sa suprugom.

Najmlađi učesnik Sabora bila je Anđelina Pijetlović rođena 2017. godine, a najstariji Milenko Brestovac rođen 1937. godine.

6. V Sabor Brestovaca - BrestovciBrestovci su prema predanju, starinom iz Crne Gore, a u Gornju Lupljanicu su se doselili u prvoj polovini 19. vijeka sa Krnjina iz sela Brestova, po kome su i dobili prezime Brestovac.

Prvi domaćini Sabora 2014. godine bili su Brestovci iz Gornje Lupljanice, a 2015. godine Sabor je održan u Gornjem Detlaku, takođe u derventskoj opštini. Treći Sabor održan je u selu Ritešić u opštini Doboj, a četvrti u selu Glogovica, takođe u opštini Doboj.
Damir Kljajić/foto: S. Kljajić

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA