Logo-Glas

BROD: Do kraja godine ulaganje 6,2 miliona KM u hidromelioracione sisteme

27. Marta 2018.

Брод - Мирјанић - обилазакBROD
– Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić rekao je da će na području opštine Brod do kraja godine u hidromelioracione sisteme biti uloženo 6,2 miliona KM, i da se uvjerio u njihovu dosadašnju funkcionalnost.

Mirjanić je danas boravio u Brodu, gdje je u pratnji načelnika opštine Ilije Jovičića posjetio crpne stanice Ivanjsko polje jedan i dva, savski nasip, i lokaciju Poloj, gdje se izlila Sava.

– Dosta dobro funkcioniše hidromelioracioni sistem bez obzira što smo imali velike padavine u posljednje vrijeme i velik pritisak vodotoka, ali i bočnih pritoka Save. Kanali dosta dobro funkcionišu i crpne pumpe, i u ovom trenutku nema opasnosti od izlivanja vode i veće štete – rekao je Mirjanić novinarima.

Брод - Мирјанић - обилазак1


On je istakao da će 3,5 miliona KM biti uloženo u sanaciju nasipa, pojedinih klizišta, uređenje silazno-uzlaznih rampi sa kanala, te rekonstrukciju i proširenje crpnih pumpi.

– Sadašnje crne pumpe sa 10,5 kubika biće povećane na 15 kubika. Doći će dva nova agregata, a postojeći će biti rekonstruisani. Kada se to sve završi imaćemo pouzdan sistem na području Broda koji će biti u potpunosti u funkciji očuvanja svih dobara – rekao je Mirjanić.

On dodaje da su posljednje poplave pokazale da Republika Srpska ima pouzdan hidromelioracioni sistem i da su se uložena sredstva u njihovu rekonstrukciju i održavanje pokazala opravdanim.

– Hidromelioracioni sistem u slivu rijeke Save štiti dobra u vrijednost 100 milijardi KM. Potrebno je da se pojača kontrola održavanja od preduzeća “Vode Srpske”, a opštine moraju održavati kanalsku sekundarnu mrežu – rekao je Mirjanić.

Načelnik opštine Ilija Jovičić izrazio je optimizam kada je riječ o realizaciji projekata u ovoj godini, i zahvalio Mirjaniću i Vladi Republike Srpske na pomoći ovoj lokalnoj zajednici.

– Vjerujem da ćemo u ovo vrijeme naredne godine imati realizovane projekte o kojima smo danas govorili. Brod bi tada trebalo da bude jedan bezbjedan grad u odbrani od poplava, mada nikada ne možemo 100 odsto biti sigurni, jer se nalazimo na obali dvije rijeke – kaže Jovičić.

Za odbranu od poplava lokalna zajednica je od 2014. godine uložila četiri miliona KM.

– Dosta novca i vremena trebalo je za pripremu projekata i svega što prati taj posao. Sanirali smo djelimično obodni kanal u dužini oko 3,5 kilometra – istakao je Jovičić.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA