Logo-Glas

BROD: Institucije Srpske da zatraže Lukajićevo puštanje na slobodu

2. Jula 2018.

boračka organizacijaBROD
– Boračka organizacija opštine Brod oštro osuđuje hapšenje pukovnika u penziji Vojske Republike Srpske Daneta Lukajića u Hrvatskoj i traži da nadležne institucije Republike Srpske bezuslovno zatraže njegovo puštanje na slobodu.

– Dane Lukajić je srpski oficir, borac za slobodu koji je u ratu, u svojoj državi, branio svoju otadžbinu i nije bio agresor na bilo čijoj drugoj teritoriji. Bez obzira što vijekovima znamo sa kim imamo posla, ipak je za ljudski um neshvatljivo i neprihvatljivo da Hrvatska planira hapšenje nedužnih Srba na mjestima gdje su oni, Hrvati, ubili na hiljade nedužnih srpskih civila, nejači, djece, staraca – ističu iz brodske Boračke organizacije.

Borci poručuju da je nedopustivo i da se ne može više tolerisati da se, kada je riječ o ratnim oficirima, primjenjuju dvostruki aršini, odnosno da se za komandni kadar hrvatsko-muslimanskih oficira, za koje se zna, dokazano je i za koje postoje brojni živi svjedoci, ne primjenjuje mjera hapšenja, nego naprotiv, mjera unapređenja i postavljanja na rukovodne funkcije u BiH i opštinama.

– Jedan od takvih primjera je u opštini Brod gdje funkciju predsjednika Skupštine opštine Brod obavlja Ivo Mijić koji je, kao načelnik štaba 101. Bosansko-brodske brigade HVO-a, direktno učestvovao u ratnim napadima u aprilu i maju 1992. godine na srpski narod u Brodu i u protjerivanju Srba sa vjekovnih ognjišta – ističe se u saopštenju Boračke organizacije Brod.

Iz ove organizacije napominju da je u tom periodu cjelokupno srpsko stanovništvo protjerano sa svojih ognjišta, a za one koji nisu uspjeli izaći formirano je 10 logora u kojima su Srbi ubijani, mučeni i bacani u Savu.

– Tu nema aršina, tu nema hapšenja, za to postoje dokazi, materijali, video-snimci, ali za to nema hapšenja! Čak je unaprijeđen i vrši funkciju predsjednika Skupštine opštine Brod, gdje je većinsko srpsko stanovništvo – naglašava se u saopštenju.

Dane Lukajić /67/ uhapšen je 30. juna u Ličkom Petrovom Selu. NJega su hrvatski policajci izveli iz autobusa kojim je grupa hodočasnika putovala na obilježavanje 77 godina od stradanja više od 40.000 ljudi u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske saopštilo je da je Lukajić, nekadašnji oficir u organima bezbjednosti Pete vojne oblasti JNA, uhapšen zbog sumnje da je “počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u logoru Manjača kod Banjaluke u septembru 1992. godine”.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA