Logo-Glas

BROD: Iskaze u suđenju Islamovića promijenilo 90 odsto svjedoka

1. Aprila 2019.

sud-i-tuzilastvo-BiH-04BROD
– Predsjednik Udruženja logoraša iz Broda Ane Mihajlov rekao je da je prvostepena presuda Suda BiH nekadašnjem pripadniku HVO-a Alminku Islamoviću kojom je danas osuđen na 14 mjeseci zatvora za zločine nad srpskim civilima u Brodu ispod očekivanog minimuma i naveo da je 90 odsto svjedoka tužilaštva promijenilo iskaze.

– Riječ je o komandiru voda vojne policije, jedinice koja je počinila najveće zločine u Brodu od marta do oktobra 1992. godine. Sva ubistva civila, premlaćivanja, silovanja činio je taj vod, a Islamović je bio komandir. Ako su njega osudili na ovoliko, na koliko će osuditi vojnike kojima je bio pretpostavljen? – pita Mihajlov, koji je prisustvovao današenjem izricanju presude u Sudu BiH.

On naglašava da prvostepena presuda predstavlja razočarenje za logoraše.

– Od minimalnih pet godina kazne za takva djela Islamoviću je izrečena kazna do 14 mjeseci. Uspjeli smo da dokažemo krivicu za dvije najblaže tačke optužnice od 10, za koliko smo računali da će biti osuđen. Mislili smo da imamo kvalitetne svjedoke, godinama smo pričali o tome. Kada je uhapšen, računali smo da ćemo dokazati 100 posto krivicu. Iskaze je promijenilo 90 odsto svjedoka, naših svjedoka, svjedoka Tužilaštva. To je sramota! – kaže Mihajlov.
Prema njegovim riječima, Islamoviću je dokazana krivica za jedno premlaćivanje Srba i jedno uzimanje otkupnine u vrijednosti oko 20.000 KM za ljudski život.

– Svjedočilo je 15 ljudi, a prihvaćene su izjave od samo dva svjedoka. Imamo slučajeve, gdje su lica prebijena i u roku od 12 časova umiru, imamo slučaj gdje su ljudi odvedeni iz logora i gubi im se svaki trag, ili su bačeni u rijeku Savu ili zakopani negdje – naveo je Mihajlov.

On smatra da bi Sud BiH izrekao oslobađajuću presudu da Islamović već nije boravio u pritvoru od 25. oktobra 2017. do 6. aprila prošle godine.

– Oslobodili bi ga, ali sada su izrekli tu kaznu da ne bi platili još što je bio zatvoren. Zajedno smo ušli u prostorije, gdje je izrečena presuda, smijao se i bio je sa još četiri lica ista kao on. To je omalovažavanje logoraša, branio se sa slobode, smije se žrtvama u lice – ističe Mihajlov.

Alminko Islamović optužen je da je kao pripadnik i komandir Vojne policije Hrvatskog vijeća odbrane od marta do oktobra 1992. godine učestvovao u hapšenju, ubijanju, psihičkom i fizičkom maltretiranju srpskih civila koji su bili zarobljeni u podrumu stare stanice policije u tadašnjem Bosanskom Brodu i na stadionu “Poleta”.

Optužnica je Islamovića teretila i za odvođenje zarobljenih na prinudni rad, paljenje i pljačkanje njihove imovine, kao i uništavanje vjerskih, kulturnih i istorijskih spomenika.

Optužnica je potvrđena 26. januara 2018, a glavni pretres, koji je počeo 12. marta prošle godine, okončan je 18. marta ove godine.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA