Logo-Glas

BROD: Obilježen Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata

14. Februara 2018.

Брод - "Споменко на вјечној стражи"BROD
– Projekcijom filma “Spomenko na vječnoj straži” autora Mileta Savića i recitovanjem patriotske poezije, večeras je u Brodu obilježen Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i 214 godina od Prvog srpskog ustanka.

Film “Spomenko na vječnoj straži” govori o petnaestogodišnjem Spomenku Gostiću koji je odbio ponudu da se skloni od ratnih strahota, te je sa komšijama i prijateljima bio borac Vojske Republike Srpske /VRS/.

Poginuo je od granate 20. marta 1993. godine, nedaleko od svog sela Jovići na planini Ozren. Gostić je sahranjen na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, gdje počivaju njegova majka i baka, a predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao ga je Ordenom zasluga za narod.

Patriotsku poeziju, u amfiteatru Srednje škole “Nikola Tesla”, govorili su pjesnici iz Doboja – Milan Kuzmić, Spasoje Todić i Vasilije Šainović.

Prisutnima su se obratili i predsjednik Skupštine Boračke organizacije Brod Radoslav Kokić i načelnik opštine Brod Ilija Jovičić.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Brod Zoran Vidić rekao je Srni da su delegacija ove organizacije i načelnik opštine položili danas vijence na spomen-obilježje poginulim vojnicima Vojske Republike Srpske u Brodu, te da su prislužene svijeće.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu, od 1992. do 1995. godine, bio je angažovan 215.671 pripadnik VRS, a njih 23.184 dalo je živote za odbranu Republike Srpske.
(IZVOR: SRNA)

Čitajte još

Izvještaj protiv Brođanina zbog napada na policiju // DOBOJ - Policijska uprava Doboj podnijela je izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu iz ovog grada protiv lica čiji su inicijali D.Đ. /23/ i...
Na putu Brod-Derventa sa 2,42 promila alkohola u krvi upravljao mopedo... // DOBOJ - Muškarac čiji su inicijali I.P. /60/ sa područja opštine Brod uhapšen je jer je pijan upravljao mopedom na magistralnom putu Br...
Predstavnici Boračke organizacije iz Broda u posjeti Vranju // VRANJE - Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković razgovarao je danas sa predstavnicima Boračke organizacije opštine Brod iz Republike Sr...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA