Logo-Glas

BROD: Organizovana prezentacija ljetne rezidbe voćnjaka

3. Jula 2019.

U selu Donji Klakar u opštini Brod danas je organizovana prezentacija ljetne rezidbe voćnjaka tokom koje je naglašeno da ovaj postupak doprinosi boljoj rodnosti i zdravijim i vitalnijim stablima.

Stručni savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Aleksandar Popović rekao je da se rezidba prvenstveno odnosi na “kape” voćaka koje crpe mnogo energije, nerodne su, sprečavaju prodiranje svjetlosti unutar krošnje i ukoliko se ne odstrane stablo je podložno razvoju insekata i bolesti.

– Ranije smo imali nekoliko sličnih prezentacija, a sada samo se sastali da vidimo u kakvom su stanju voćke i da voćarima ukažemo da je u ljetnoj rezidbi potrebno odstraniti nerodne grane koje uzimaju snagu – rekao je Popović novinarima.

Vid Rakić, predsjednik Udruženja “Voćar” iz Broda koje je organizovalo prezentaciju, rekao je da se na području ove opštine pod voćarskim vrstama nalazi 605 hektara, od čega je 15 hektara savremenijih voćnjaka, i istakao da je ljetnu rezidbu najbolje uraditi sredinom juna, a najkasnije do kraja jula.

On je naveo da je cilj prezentacije konstantna edukacija voćara i primjena savremenih metoda i savjeta stručnjaka radi razvoja voćarstva.

– Imamo kontinuitet u radu Udruženja, a jedna od aktivnosti su prezentacije na terenu, gdje edukujemo voćare i one koji se žele baviti voćarstvom o savremenim dostignućima u ovoj oblasti – rekao je Rakić.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA