Logo-Glas

BROD: Parastos za ubijene Srbe iz Barice Donje

28. Oktobra 2018.

Брод - парастос жртвама усташког теBROD
– U brodskoj mjesnoj zajednici Barica Donja danas je ispred spomen-obilježja služen parastos žrtvama ustaškog terora iz 1941. godine i poginulim borcima i civilnim žrtvama posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Brod Zoran Vidić izrazio je nadu da se stravična istorija ovog kraja više nikada neće ponoviti.

– Trudimo se da uzajamnim poštovanjem, razumom i obrazovanjem branimo i gradimo Republiku Srpsku, a time i Brod. Apelujem na sve da imaju veliko i dužno poštovanje prema preživjelim učesnicima Drugog svjetskog rata i da nastavimo da se sjećamo nedužnih žrtava – rekao je Vidić.

Na spomen-obilježju uklesana su imena 124 stanovnika iz Barice ubijena 1941. godine, a na spomen-obilježju iz posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata imena pet poginulih boraca Vojske Republike Srpske i tri civilne žrtve.

Spomenik žrtvama iz Drugog svjetskog rata u Barici Donjoj oružane snage Hrvatske srušile su 1992. godine.

– Pokušali su da unište tragove prošlosti, ali nisu uspjeli. Nisu ubili prošlost ni istinu, volju naroda da vaskrsava uvijek iznova, iz pepela. Zahvaljujemo se Andriji Striniću iz Barice Donje koji je bio donator za obnovu spomenika – rekao je Vidić.

Vijenac ispred spomen-obilježja položila je delegacija Boračke organizacije, lokalne zajednice i predstavnici političkih partija.
(IZVOR: SRNA)

Брод - Зоран Видић

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

DJEVOJKA DANA

tumblr_pktc98fS0G1w4u39jo2_1280

VIJESTI

MIX ZONA