Logo-Glas

BROD: Pomen za srpske žrtve na gradskom groblju

26. Aprila 2018.

Брод - сјећањеBROD
– U Brodu je danas na gradskom groblju služen pomen za 88 žrtava rata boraca i civila čija su tijela ekshumirana iz masovne grobnice otkrivene nakon oslobođenja ove opštine u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Pomen je služio sveštenik Željko Teofilović na gradskom groblju kraj spomen-ploče na mjestu pronalaska masovne grobnice.

Presjednik Skupštine Boračke organizacije u Brodu Radoslav Kokić rekao je da je Boračka organizacija uvrstila 26. april u kalendar značajnih datuma jer je prije 25 godina otkopana masovna grobnica sa posmrtnim ostacima srpskih civila, boraca i vojnika Jugoslovenske narodne armije /JNA/.

Брод - делегација Борачке организа


– Ekshumacija posmrtnih ostataka je posljedica okupacije Broda od 1. marta do 6. oktobra 1992. godine. To su učinili potomci onih koji su srpski narod odvodili u Jasenovac. Do današnjeg dana niko za ove zločine nije odgovarao, kao ni za one iz Drugog svjetskog rata – istakao je Kokić.

On je naglasio da ovim obilježavanjem Boračka organizacija ne poziva na osvetu, već želi da se učinjeno ne zaboravi i da se o tome govori mlađim generacijama.

– Volio bih da već naredne godine kada dođemo ovdje imamo ploču sa imenima svih žrtava, da napravimo ploču i sa imenima Srba koji su pobijeni prije 75 godina – kaže Kokić.

Pomenu je prisustvovao načelnik opštine Brod Ilija Jovičić koji rekao da je Brod tokom proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata imao nenadoknadiv gubitak i razaranja.

On je istakao da je žrtva stradalih velika i poručio da se ovakvi strašni zločini ne smiju zaboraviti.

Prema podacima Boračke organizacije Brod, u masovnoj grobnici na gradskom groblju, nakon oslobođenja Broda, pronađeno je 88 tijela ubijenih srpskih civila, boraca i vojnika JNA.

Prva ekshumacija urađena je od 26. aprila do 14. maja 1993. godine, kada su identifikovana 44 tijela.

Iz masovne grobnice nisu identifikovana 44 tijela koja su bila sahranjena na Gradskom groblju sa oznakom “NN”, a nešto kasnije ponovo su eshumirana i prevezena u grobnicu u Banjaluku.

U martu 2000. godine, na mjestu masovne grobnice, Boračka organizacija Brod postavila je spomen-ploču.

Vijence ispred spomen-ploče položila je delegacija Boračke organizacije Brod, načelnik Broda Ilija Jovičić sa saradnicima i delegacija Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca nestalih civila.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA