Logo-Glas

BROD: Prošla godina uništila brojna pčelinja društva

24. Januara 2018.

LUKA SLJIVIC U SVOM PCELINJAKU PROSLE SNEZNE ZIMEBROD
– Nepovoljne vremenske prilike sa početka prošle kalendarske godine prepolovile su broj pčelinjih društava u brodskom kraju.

Ipak, Brođani se ne predaju. Veruju da će u ovoj godini stanje se koliko – toliko popraviti. Takav slučaj je i kod Luke Šljivića, predsednika Udruženja pčelara „Vučijak“ iz Broda. Ljubav za pčelarstvom ,ipak, jača je od bilo čega.

– Pčelarstvom se bavim od kada znam za sebe. To je porodična tradicija. Moji spramdeda, pa deda i otac su pčele držali u trnkama, a ja od 1981.godine – govori Šljivić.

Teško vreme za pčelarenje

Čovek treba da ima dušu i srce, pa da se bavi pčelarstvom, napominje Luka Šljivić.

– Svedoci smo strašnih klimatskih promena i pčelari su prvi na udaru. Teško je danas pčelariti i živeti od toga. Većina nas time se bavi iz hobija, iz ljubavi. Nije lako, ali preživljavamo. Imamo misiju da pokušamo održati pčelu i pčelarstvo – kaže Šljivić.

Brodski pčelari bi minulu godinu što pre da zaborave.

– Bila i ne ponovila se. Bila je katastrofalna. Doduše, nije bila za pohvalu ni 2015.godina koja je bila u granicama proseka. Prezimljavanje pčela bilo je teško. U našem Udruženju gubici pčelinjih društava su 49%, a na nivou RS i BiH je i do 63%. Nije mnogo bolje ni u okruženju. Na sve to nadovezalo se loše proleće sa kasnim mrazevima i obilnim kišama. Uništena je medonosna flora, odnosno bagrem i bagremac. Onda je došla suša i 2017.godina donela je prosečni prinos po košnici od 4-5 kilograma. To je premalo.Mnogi pčelari su morali prihranjivati pčele da bi ih imali za narednu sezonu – nastavlja Luka Šljivić.

Okupljaju 60 članova

Luka Šljivić je na čelu brodskog udruženja pčelara i naglašava da se „Vučijak“ povezuje sa sebi ravnim u regionu.

– Imamo oko 60 članova. Imamo i određeni broj žena i 4 počasna člana, naši stariji pčelari sa preko 80 godina života. Udruženje funkcioniše 25 godina, imamo svoje organe i prostorije. Organizujemo razna predavanja i edukacije, organizujemo odlazak na sajmove i pčelarske manifestacije. Tradicija je kod nas da redovno posećujemo Savetovanje pčelara Vojvodine u Novom Sadu. Imamo odličnu saradnju sa najeminentnijim predavačima u zemlji i u inostranstvu – rekao je Šljivić.

Luka Šljivić danas živi skoro bez vida i bez jedne ruke, pa mu u pčelinjaku pomaže supruga gde imaju 25 košnica. Inače, Udruženje „Vučijak“ iz Broda imalo je oko 5000 košnica, nastupili su problemi, pa Udruženje danas broji 2.900 pčelinjih društava.

Slađan JEREMIĆ/GlasRegije
Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA