Logo-Glas

BROD: Rafinerija nafte šalje na čekanje 160 radnika

24. Maja 2019.

Radnici Rafinerije nafte Brod, koja već mjesecima ne radi, trenutno su angažovani na remontu, ali će od 1. juna njih 160 ići na plaćeno odsustvo, rekao je za portal Capital predsjednik Sindikalne organizacije Rafinerije Đorđe Cvjetković.

Rafinerija nafte Brod obustavila je proizvodnju 9. januara ove godine, a prema najavama ruskih vlasnika ponovo bi trebalo da počne sa radom tek u januaru 2020.

Prema Cvjetkovićevim riječima oko 810 radnika Rafinerije nafte trenutno je angažovano na poslovima sanacije, čišćenja, uređenja, farbanja, demontaže, redovno prima platu i upravo je počela isplata regresa od 900 KM.

Međutim, proizvodnje nema, neće je u skorijem periodu ni biti, pa će i dio radnika od 1. juna na čekanje.

– Proizvodnje nema, a ne može je ni biti zbog havarije koju smo imali na staroj liniji. Radi se na tome da se to postrojenje vrati u funkciju i plan vlasnika je da se proizvodnja nastavi u januaru 2020. godine. Od 1. juna 160 radnika će biti upućeno na plaćeno odsustvo i oni će dobijati 70 odsto plate. Plan je da se već od jula broj radnika na čekanju smanji za 40. Što se tiče isplata plata situacija nije zabrinjavajuća, ali je problem sama sanacija, adekvatna oprema još nije stigla,  pa zbog toga dolazi do nervoze ljudi koji tu rade – naglasio je Cvjetković.

On je istakao i da je za danas najavljen dolazak direktora „Zarubežnjefta“ u Banjaluku u vezi sa gasifikacijom Rafinerije nafte, a sutra bi trebalo da dođe u radnu posjetu Rafineriji.

Rafinerija nafte Brod obustavila je proizvodnju 9. januara ove godine, nakon što je početkom oktobra prošle godine izbio požar koji je uništio jedno postrojenje. Javnost nije upoznata sa detaljima istrage o uzrocima požara niti o šteti koja je pričinjena.

Rafinerija nafte godinama posluje u minusu, a akumulirani gubitak je na kraju prošle godine dostigao 622 miliona KM.

Kompletna naftna industrija RS u ogromnim je gubicima, koji prelaze dvije milijarde KM, o čemu smo pisali u tekstu Gubitak firmi iz naftne industrije RS premašio dvije milijarde KM.

(IZVOR: Srpskainfo)

Komentari

2 Responses to BROD: Rafinerija nafte šalje na čekanje 160 radnika

  • Sto ne pisu da je rafinerija ulja Modrica radnicima koji su bili na ugovor neko godinu neko vise, nije produzila ugovor a svima je istekao 31.12.2018, tj odkazi… a sada takodje salje stalne radnike na cekanje i sto vec pola godine se prenemazu dali da kupe sirovine ili ne, pravdaju ci se da im se ne isplati, a ljudima koji su na cekanju i koji su odpusteni se isplati. bitno da su kancelarije pune da oni imaju plate.
    Ogadio mi se balkan, balkanci, nas mentalitet i razmisljanje, pristup poslu, ljudima. sve fuuujjj. Nasi biznismeni se vise takmice kako zaraditi na radnicima, jer tu je naj bolja zarada… Kad novu kancelariju naprave drzavnici su dolazili na otvaranje u rafineriji, pa dojdite i sad pa sad nesto kazite???

  • samo vi brisite komentare, to vise ovori o vama, screnshotovo sam, sta sam pisao, i sta nije odobreno 😉

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA