Logo-Glas

BROD: Ratni invalid 20 godina čeka rješenje stambenog pitanja, najavio tužbu

30. Oktobra 2018.

brodBROD
– Marko Grabovac, raseljeno lice i ratni vojni invalid koji živi u Brodu, najavio je da će tužiti opštinu ukoliko u roku od 30 dana ne bude riješeno njegovo stambeno pitanje, te izvršena revizija svih stambenih jedinica na području te lokalne zajednice.

Grabovac, koji je i član porodice poginulih, rekao je Srni da mu je kuća u Liješću minirana u proteklom ratu i potpuno neuslovna za korištenje, zbog čega je više od 20 godina podstanar i čeka da mu opština riješi stambeno pitanje.

– Krajnje je neprihvatljivo da mi prvostepena mješovita komisija dodijeli stan, a da me drugostepena stavi u nekavu rezervu, smatrajući da još ne dolazi u obzir da dobijem stan u novosagrađenoj zgradi – rekao je Grabovac, koji je i predsjednik Odbora za traženje zarobljenjnih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske.

On je ocijenio da je u Brodu dugogodišnji problem dodjela stanova za porodice poginulih, ratne vojne invalide i demobilisane borce jer nije formirana opštinska komisija koja treba da izvrši reviziju svih stambenih jedinica, kao i 96 slobodnih stanova kojima sada raspolaže opština, a ranije su bili u nadležnosti Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske.
– Ko trenutno dodjeljuje stanove i ko je obavezan da vrši podjelu stambenih jedinica u opštini Brod, ako prethodno nije izvršena revizija stambenih jedinica i formirana nova opštinska komisija za dodjelu stanova jer je prethodna komisija rasformirana – rekao je Grabovac.

U opštini Brod Srni je rečeno da je Grabovac, koji živi u privremenom smještaju u zgradi preko puta opštine, stavljen na rezervnu listu za novosagrađenu stambenu zgradu za socijalno stanovanje, prema kriterijumu Komisije Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpskem.

– Novosagrađena stambena zgrada za socijalno stanovanje je projekat stambenog zbrinjavanja korisnika alternativnog smještaja Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Srpske. Komisija Ministarstva je određivala prioritet među dostavljenim zahtjevima iz 2013. godine za stambeno zbrinjavanje 15 porodica i, nažalost, Grabovac je, prema njihovim proritetima, stavljen na rezervnu listu za tu zgradu – navedeno je u odgovoru iz opštine Brod.

Na tvrdnje Grabovca o potrebi revizije stambenih jedinica na području opštine Brod, iz opštinske uprave kažu da je načelnik, u skladu sa Zakonom o državnim stanovima, donio Pravilnik o rješavanju stambenih potreba davanjem u zakup državnih stanova na kojima na postoji stanarsko pravo, na koji je data saglasnost Skupštine opštine.

– Prema tom pravilniku, biće raspisan javni poziv privremenim korisnicima državnih stanova da podnesu određena dokumenta komisiji koja će biti formirana za ove potrebe i koja će odrediti privremene korisnike koji ispunjavaju uslove za dodjelu stana u zakup, kao i privremene korisnike koji ne ispunjavaju uslove – navedeno je u odgovoru.

Iz opštine navode da će privremeni korisnici, koji ne ispunjavaju uslove, biti deložirani, a za ispražnjene stanove raspisan konkurs za dodjelu u zakup, kao i da do sada nikome u zakup nije dat nijedan stan i da je procedura u toku.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

DJEVOJKA DANA

tumblr_pktc98fS0G1w4u39jo2_1280

VIJESTI

MIX ZONA