Logo-Glas

BROD: U Domu zdravlja uskoro tehničko-tehnološko osavremenjavanje

18. Februara 2018.

D Z BrodBROD
– U Domu zdravlja u Brodu uskoro tehničko-tehnološko osavremenjavanje, zbog čega pacijenti kad je riječ o medicinskim pretragama više neće morati ići van Broda. To je i razlog za rad ove zadravstvene ustanove u dvije smjene. Sredstva za nabavku aparata i elektronsko uvezivanje područnih ambulanti, obezbjedila je Vlada Republike Srpske, opština i EU.

Zastarjeli aparat nabavljen iz dervenstkog Doma zdravlja, nije mogao da mjeri određene vrijednosti u krvi, pa su pacijenti morali da odlaze u zdravstvene centre udaljene i do 100 kilometara od Broda. Problem za sve, posebno za stare i nemoćne.

Novi automatski biohemijski analizator je savremeniji i tehnički opremljeniji za složenije pretrage i analizu krvi, a i mnogo brži od starog aparata.

– Riječ je o biohemisjkim analizama kao što su razni metabolizmi, glukoza lipida, i enzimi. Mi ćemo moći da radimo i određene analize u krvi kao što su natrijum, kalijum hloridi, bikarbonati i još mnogo dodatnih biohemijskih analiza – rekla je Nataša Kostadinović, laborant dipl. inž Doma zdravlja u Brodu.
Nakon prošlogodišnje zamjene vrata i prozora na Domu zdravlja, nabavka analizatora, i elektronsko uvezivanje Doma zdravlja u Brodu sa sektorskim domovina zdravlja, poboljšali su uslove rada medicinara i uslugu koju građani očekuju, ističu u Upravi. Tehničkim opremanjem stvorene su pretposatvke da se i obim poslova poveća.

– Samim tim poboljšaće se i ubrzati rad Doma zdravlja, a i steći će se osnovni preduslovi, da bi i naša ustanova počela da radi u dvije smjene što je veliki interes naših pacijenata – istakao je Zoran Predojević, direktor Doma zdravlja Brod.

Opština sama nije mogla da obezbijedi oko 130.000 KM za tehničko opremanje, pa je pomoć zatražena od drugih.

– Ovo je treći program koji zajedno sa EU i Vlada Srpske preko Investicione banke posredstvom UNDP-a fiannsira u Brodu – podsjetio je Ilija Јovičić, načelnik opštine Brod.

Isti sufinansijeri, zajednički, prošle godine svojim sredstvima obezbijedili su rekonstrukciju Sportske dvorane u Brodu i izgradnju montažne sale za fizičko u obližnjem Liješću.
(IZVOR: RTRS)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA