Logo-Glas

Brodska Rafinerija dobija plin, “BH gas” se oštro protivi

5. Oktobra 2017.

Rafinerija nafte BrodSARAJEVO, BANJALUKA
– Ruska kompanija “Zarubežnjeft” i hrvatski distributer gasa “Plinarco” dogovorili su potpisivanje ugovora o izgradnji kraka gasovoda kojim bi se gas iz Hrvatske transportovao u Brod, tačnije u brodsku Rafineriju, a na šta je kompanija “BH gas” oštro reagovala, tvrdeći da se takve međudržavne konekcije ne mogu graditi bez međudržavnih ugovora.

“Zarubežnjeft”, koji je i većinski vlasnik Naftne industrije RS, i “Plinarco” potpisivanje ugovora dogovorili su na sastanku koji je u srijedu održan u Moskvi. Ugovor bi trebalo da bude potpisan 10. oktobra, a njime bi se stvorile mogućnosti da Rafinerija nafte u Brodu ubuduće radi na plin, što će, kako je rekao Andrej Plenković, premijer Hrvatske, poboljšati kvalitet vazduha i smanjiti zdravstvene rizike stanovnika Slavonskog Broda, koji se nalazi u Hrvatskoj.

O priključenju Rafinerije u Brodu na hrvatski gasovod govorio je i Tomislav Ćorić, hrvatski ministar energetike i zaštite životne sredine, ističući da je to jedino moguće rješenje s obzirom na to da ne postoji mogućnost da se brodska Rafinerija priključi na gasni sistem u BiH. Zanimljivo je da će se, ukoliko bude realizovan projekat između “Zarubežnjefta” i “Plinarca”, gas u brodsku Rafineriju dopremati vrelovodom, što je djelimično potvrdila i Marina Dalić, ministar privrede i preduzetništva, koja je rekla da će s nadležnim ministarstvima u RS potpisati protokol o saradnji na realizaciji projekta prenamjene postojećeg produktovoda u gasovod koji će biti korišten isključivo za snabdijevanje prirodnim gasom Rafinerije nafte Brod.

Na ove najave gasnog povezivanja Hrvatske i Rafinerije u Brodu ekspresno su reagovali iz kompanije “BH gas”, naglašavajući da se radi o međudržavnoj gasnoj konekciji, te da u svijetu nije poznat primjer da kompanije dogovaraju i ugovaraju takve poslove. Takođe, zamolili su sve predstavnike vlasti da im daju podršku i da se usprotive u realizaciji parcijalnih rješenja, jer se radi o strateškoj gasnoj tački jedne zemlje koja bi se u ovom slučaju iskoristila samo za Rafineriju nafte u Brodu.

– Svim predstavnicima koji su učestvovali na ovom sastanku, a posebno hrvatskoj kompaniji ‘Plinarco’, koja je hrvatski operator transportnog sistema, jasno je i poznato da se međunarodne gasne interkonekcije ne mogu graditi bez međudržavnih ugovora – saopštili su iz “BH gasa”.

Navodeći primjer Hrvatske i Mađarske, u “BH gasu” navode da su gasno povezivanje ove dvije države započele tek potpisom međudržavnog ugovora o izgradnji gasne infrastrukture, te da su to činjenice koje su poznate svima.

Inače, tačka u Brodu u svim razvojnim dokumentima, uključujući i dokumente Energetske zajednice JIE, označena je kao tačka međunarodne interkonekcije između Hrvatske i BiH i kao početak Južnoevropskog gasnog prstena. Od ove tačke trebalo je da bude izgrađen gasovod do Zenice, čime bi BiH obezbijedila diverzifikaciju izvora i pravaca snabdijevanja, ali tom projektu usprotivila se Republika Srpska, koja želi gas koji dolazi isključivo iz Srbije, odnosno Rusije.

Trenutno jedini pristup gasu Bosna i Hercegovina ima na ulazu u Zvorniku i prema svim strateškim dokumentima neophodno je da se osigura i drugi pravac, prije svega zbog sigurnosti snabdijevanja.

– Od ovog projekta koji je najavljen nikakve koristi nema ni FBiH ni Republika Srpska i ako se to realizuje, trajno nas lišavaju mogućnosti gasnog povezivanja s Hrvatskom. Mogli smo napraviti gasovod većeg kapaciteta i da Republika Srpska, recimo, zarađuje na transportu gasa za Federaciju BiH, a ovako toplovodom će distribuisati gas u Rafineriju i to je to – rekao je Almir Bečarević, savjetnik u kompaniji “BH gas”. Danas nismo dobili odgovor od Rafinerije nafte u Brodu.
(IZVOR: Nezavisne)

Čitajte još

Na slobodi mladići koji su pokušali ubiti policajca // Okružni sud u Banjoj Luci ukinuo je pritvor Danijelu Davidoviću (18) i Željanu Simiću (19) iz Dervente, osumnjičenima za pokušaj ubistva ...
BROD: Vladimir Bačić prvi do Časnog krsta // BROD - Vladimir Bačić pobjednik je bogojavljenskog plivanja za Časni krst danas u Brodu. Takmičenje, u kojem je učestvovalo 20 plivača, ...
BROD: Prijavljeno 20 plivača za Časni krst // BROD - U Brodu će sutra, na Bogojavljenje, biti organizovano plivanje za Časni krst za šta se do sada prijavilo 20 učesnika. Direktor Tu...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NASPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA