Logo-Glas

ČETIRI GODINE OD POPLAVA U DOBOJU: Svaka kiša im tjera suze na oči

16. Maja 2018.

poplaveDOBOJ
– Možda nam danas ne prijeti opasnost kao 2014, ali mi se jednako plašimo svakog oblačnog dana, kiše i nabujale rijeke Bosne, kažu supružnici Petričević, Koviljka i Ljubo, iz dobojskog naselja Pijeskovi.

U njihovo dvorište smo juče ušli četiri godine nakon što su nam se u maju 2014. požalili da je vodena bujica stigla do plafona njihove jednospratnice i uništila im sve što su decenijama stvarali.

– I sada čim kiša počne, ja plačem, meni kaže Ljubo – nemoj se sekirati, nema više, a ja mu kažem da se bojim, meni je to ostalo tu, taj strah, ja to zaboraviti nikada neću. I dan-danas čim kiša počne, ja sam gotova, ionako sam bolesna, i nasekiram se, popustila sam sa živcima – priča Koviljka, suzdržavajući suze bar pred nama.

Ljubo nam kaže da ne strahuje od Bosne sada, ali s kišama je već nešto drugo.

– Čim počne kiša padati, evo ovih četiri-pet dana, ja te noći ne spavam, odmah mislim da će se kuća srušiti, jer je ipak napravljena 1959/1960. godine – govori Ljubo.

20180515160652599572


Kuću su, kažu, sanirali, u njoj se može živjeti, iako je stradala i davne 1965, kada je Doboj takođe poplavljen.

– Godinu dana sam radio i dan i noć da je saniram. Ja sam moler po zanimanju i to sam sve svojim rukama radio, tu u dvorištu je voda bila do koljena kada sam počeo raditi sanaciju. Dobili smo donaciju i od stranaca, ali od nje smo zamijenili samo stolariju, i fasadu su mi uradili – kazao je Ljubo.

Petričevići žive u blizini magistralnog puta M17, gdje je u vodozaštitnoj zoni počela izgradnja objekta, što je dobojske socijaliste natjeralo juče da povodom godišnjice katastrofalnih poplava na toj lokaciji organizuju protest.

– Svima je poznato da je jedan od uzroka poplava izgradnja objekata i nasipa u plavnom pojasu rijeke Bosne. Danas se nalazimo ispred takvog jednog objekta. Dakle, i dalje vlast, koja nosi dio odgovornosti za poplave, izdaje dozvole za izgradnju takvih objekata – izjavio je Srđan Todorović, predsjednik dobojskog SP-a.

Povodom četvrte godišnjice katastrofe članovi SNSD-a su s mosta u rijeku Bosnu simbolično bacili vijenac.

– Jedanaest ljudi je tada stradalo strašnom smrću, a u suštini apsurdnom, kao da smo se nalazili na obali nekog okeana, gdje nas je cunami “pomeo” u momentu zajedno s naseljem, gdje je, naravno, pričinjena i ogromna materijalna šteta – naveo je Nebojša Dragojlović, SNSD-ov koordinator za medije.

Obilježavanje četvrte godišnjice od elementarne nepogode koja je zadesila Doboj lokalne vlasti su odlučile da obave bez prisustva odbornika, ali i većine medija, odnosno samo pred kamerama komercijalnih TV kuća koje finansiraju iz gradskog budžeta, i to polaganjem vijenaca na spomen-ploču stradalima u poplavi.

– Nikakav poziv nismo dobili, čak smo mi pozivali predstavnike gradske vlasti da nam kažu kada se polažu vijenci i gdje se obilježava godišnjica poplava. Nikakav odgovor nismo dobili, apsolutno, ni zvaničan, ni nezvaničan – kazao je Vedran Gligorić, odbornik SP-a u Skupštini grada Doboj.

Mnoge Dobojlije juče je ponovo zaboljelo sjećanje na ono što su preživjeli prije četiri godine i kažu: “Ne ponovilo se nikad više.”

Ogromna šteta

Iz Gradske uprave Doboj navode podatak da je iznos ukupno pričinjene štete u poplavama 172.688.971 KM, od čega privredi 123.059.227 KM, građanima 45.845.714 KM, a putnoj infrastrukturi 3.784.030 KM. Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najviši vodostaj rijeke Bosne izmjeren je 15. maja 2014. godine i iznosio je 7,21 metar.

Redovna visina kote odbrane od poplava u Doboju iznosi tri metra, a vanredna 4,5 metra.
(IZVOR: Nezavisne/Srna)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA