Logo-Glas

Cijene nekretinina u Bosni i Hercegovini i regionu

4. Decembra 2018.

47393056_941723126016918_1519422364033482752_nU većini gradova u Bosni i Hercegovini se beleži pad cijena stanova, a ovaj trend je uhvatio maha još prije nekoliko godina, kada je i u najvećim gradovima BiH postalo izvodljivo kupiti stan po nezapamćeno niskoj cijeni kvadratnog metra. Ovakva situacija je postala tipična za Sarajevo u proteklih deset godina, pa je sasvim jasno da slični uslovi vladaju i u drugim gradovima. U nastavku donosimo pregled cijena kvadratnog metra u gradovima Bosne i Hercegovine, kao i poređenje sa cijenama stanova u regionu.

Pad cijena u Bosni i Hercegovini

Na primjer, kada su u pitanju građevinske firme Srbija u posljednje vrijeme stavlja fokus na poslovne prostore, tržne centre i novogradnju čije cijene konstantno skaču, dok se situacija u Bosni i Hercegovini znatno razlikuje.

Bosansko-hercegovačka prijestonica u protekloj deceniji nudi povoljnije uslove za one koji žele da se stambeno obezbjede. Iz agencija za nekretnine poručuju da je sada pravo vrijeme za ovakve investicije, budući da cijene stanova u Sarajevu nisu bile nikad niže.

Zabeležen je pad vrijednosti nekretnina od ukupno 10,5 posto, iako lokacija stambenih objekata i dalje predstavlja najvažniji faktor pri određivanju cijena.

Koliko koštaju stanovi u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru?

Trenutno najniže cijene kvadratnog metra u Sarajevu se kreću oko 1.200 KM, dok u najskupljim stanovim jedan kvadrat dostiže cijenu oko 4.500 KM. Kako je lokacija presudna, tako su stanovi u starom dijelu grada i centru najskuplji, ali i najtraženiji.

Kada je u pitanju Republika Srpska, situacija je još povoljnija za one koji su u potrazi za rješenjem stambenog pitanja. U Banjaluci je moguće kupiti stan i po cijeni od 1.500 do 2.500 KM po kvadratnom metru, ukoliko ste ljubitelji dobre lokacije, dok stanovi na banjalučkoj periferiji mogu koštati od 1.500 do 1.700 KM po kvadratu.

Posmatrajući stanove, Mostar je jedan od najskupljih gradova u Bosni i Hercegovini, ali nalet niskih cijena nije obišao ni njega. One koji namjeravaju da kupe nekretninu u Mostaru obradovaće činjenica da je stan ovdje moguće platiti od 1.200 do 2.000 KM po kvadratnom metru, što jenajniža cijena koju Mostarci pamte u svom gradu.

Kakva je situacija u regionu?

Da pad cijena koji je zavladao u Bosni i Hercegovini nije sveopšti trend, pokazuju i primjeri iz regiona koji beleži kontinuirani rast cijena nekretnina.

Hrvatska – nekretnine skuplje iz godine u godinu

Za razliku od Bosne i Hercegovine, situacija u susednoj Hrvatskoj je nešto drugačija. Cijene stanova u Zagrebu konstantno rastu, a istraživanja pokazuju da se na godišnjem nivou cijene povećavaju za 4.4 posto kada su u pitanju stanovi, odnosno 1.8 posto kada je riječ o kućama. Prosječna cijena kvadrata u hrvatskoj prijestonici iznosi 1.800 evra.

Ipak, najviše prosječne cijene nekretnina se vezuju prvenstveno za Dubrovnik, gdje cijena stana u prosjeku iznosi 3.374 evrapo kvadratnom metru, dok je cijena kvadrata kuće oko 4.600 evra. Najskuplje nekretnine se vezuju prvenstveno za primorske, turistički atraktivne krajeve Hrvatske.

Srbija – nekretnine u Beogradu najskuplje

Praksa iz poslednjih nekoliko godina pokazuje da su cijene novogradnje u srpskoj prijestonici enormno visoke, bez obzira na lokaciju. Prosječna cijena kvadratnog metra u Beogradu je dostigla 2.200 evra, a kako agencije za nekretnine poručuju, uzrok za ovakvu situaciju leži u bankama. Naime, povoljni krediti sa niskim kamatnim stopama dovode do visokog odnosa između ponude i tražnje, što daje prostor za značajno poskupljenje nekretnina.

Cijene nekretnina na Novom Beogradu su naročito iznenađujuće, s obzirom na to da dosežu i do 3.000 evra po kvadratu. Uprkos suprotnim očekivanjima, stanovi u okviru kompleska Beograd na vodi imaju mnogo veću tražnju u odnosu na samu ponudu, pa su cijene enormno visoke i u ovom dijelu grada.

Šta je u stvari uzork visokih cijena u Srbiji i Hrvatskoj?

Prema riječima agenata iz agencija za nekretnine, tržište je preplavljeno stanovima iz novogradnje, čije su cijene izuzetno visoke. Razlog leži u činjenici da se mladi ljudi prilikom rješavanja stambenog pitanja odlučuju isključivo za novogradnju, što povećava odnos ponude i tražnje.

S obzirom na to da su uslovi za kredite povoljniji, veliki broj mladih ne brine toliko o cijeni, računajući da će kredite otplatiti kroz deceniju ili dvije, a građevinskim firmama ova činjenica pogoduje zbog čega su slobodni da podižu cijene stanova, kako u Beogradu, tako i u drugim gradovima.

Ukoliko se još uvijek dvoumite oko kupovine stana negdje u regionu, uzmite u obzir vladajuće trendove i uložite svoj novac u dugoročno i isplativo rješenje. Do kada će ovakva situacija potrajati, ostaje da se vidi.

Dragan Antić/GlasRegije

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA