Logo-Glas

ČUDESAN PUT PICE: Od jela za siromašne do najpopularnije hrane

3. Novembra 2018.

picaJedno od najpoznatijih jela u svijetu, a i kod nas, ne samo na kioscima brze hrane već i u popularnim restoranima definitivno je pica. Ovo jelo podjednako vole i mladi i stari, a postoji dosta varijacija, pa svako može da pronađe ukus koji mu najviše odgovara.

Iako su Italijani majstori u pripremanju pice i ovo jelo je karakteristično za njihovu zemlju, ipak se pretpostavlja da su Grci bili ti koji su prvi pravili picu, ali ona nije bila slična današnjoj. Ipak,originalnim receptom pice se smatra pizza Napolitana koja je možda i Vaša omiljena.

Kako su Grci pravili picu?

Smatra se da su Grci bili prvi koji su pravili picu, ali sigurno je da ona nije ličila na današnju, već je to prije bilo tijesto koje su premazivali uljem i dodavali razne začine kako bi poboljšali ukus, ali činjenica je da su bili pioniri u pripremanju ovog jela.

Ne može sa sigurnošću da se tvrdi da su Grci to jelo nazivali istim imenom koje mi danas koristimo, pogotovo zbog činjenice da je paradajz stigao u Evropu tek u 16. vijeku i tada ušao u upotrebu, ali su napravili prve korake i osnovu za Italijane koji će kasnije unaprijediti ovo jelo od tijesta.

Nastanak italijanske pice

Kada pomislite na italijansku kuhinju, osim ukusnih pasti, pica je jelo koje Vam prvo padne na pamet zato što je sinonim za kulinarske specijalitete u tom dijelu Mediterana. Jedna od najpoznatijih, i mnogi će se složiti s tim – najukusnijih pica na svijetu, je svakako pizza Napolitana.

Za ovu picu je karakteristično da ima hrskavu koru i da se obavezno peče u peći na drva kako bi ukus bio karakterističan. Svi koji su je probali, kažu da je čar Napolitane upravo u toj njenoj jednostavnosti.

Ova pica nije bogata šunkom, raznim sirevima i dodacima, ali paradajz, mocarela, bijeli luk i još par začina sasvim su dovoljni da probude Vaša nepca i nema sumnje da će postati jedno od stalnih jela na trpezi, a priča o njenom nastanku je fascinanta.
Pica u bojama zastave Italije

Prema legendi, kraljica Margarita je prilikom jedne posete Napulju vidjela narod koji jede neku vrstu tijesta sa paradajzom i poželjela je da proba. Njen kuvar je dobio zadatak da specijalno za kraljicu napravi tu picu.

Međutim, kako je kuvar voleo da eksperimentiše i nije želeo da kraljici ponudi tako jednostavno jelo koje je napravljeno od tijesta i preliveno paradajzom, odlučio je da je iznenadi i napravi nešto novo.

Kuvar se dosetio da bi mogao da napravi picu u bojama italijanske zastave i tako kraljici priredi iznenađenje. Napravio je tijesto koje je bilo jednostavno, ali je preko stavio mocarelu, zatim zeleni bosiljak i paradajz i tako je nastala čuvena Napolitana.

Od tada, pica je postala sastavni i nezaobilazni dio italijanske kuhinje na šta su danas Italijani veoma ponosni i ističu da je baš njihova zemlja kolevka ovog ukusnog i omiljenog jela. Širom zemlje počele su da nastaju varijacije ovog jela od tijesta.

45327658_376847913053364_5586175941400330240_nDanas postoje različite vrste pice, a u Italiji su osim Napolitane kuvari počeli da pripremaju i tijesto sa nešto drugačijim dodacima poput šunke, mljevenog mesa i nekoliko vrsta sira, pa je postala popularna širom svijeta.

Nema zemlje u kojoj danas nije moguće probati picu. Interesantno je da svi kuvari tvrde da je baš njihov recept jedinstven i da možete da ga probate samo u njihovom restoranu, jer je baš njihov tajni sastojak originalan.

Ako planirate da posjetite Italiju u predstojećem periodu, onda definitivno treba da svratite u restoran i probate neku od brojnih pica koje postoje na meniju, ali i druga ukusna italijanska jela. Ako nećete putovati u skorije vrijeme, možete duh Italije da napravite u svom domu i uživate sa porodicom i prijateljima u ukusu omiljenog jela.

Dragan Antić/GlasRegije
Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

DJEVOJKA DANA