Logo-Glas

Cvijanovićeva uručila ključeve porodicama poginulih boraca i RVI

1. Septembra 2015.

cvijanovićTESLIĆ – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Tesliću da je Vlada do sada uložila više od 140.000.000 KM na nivou Republike Srpske za program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida i istakla je da je pri kraju realizacija velikog projekta koji su mnogi nazvali najhumanijim.

Cvijanovićeva, koja je danas u Tesliću uručila 20 rješenja i ključeve za stanove porodicama poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, navela je da program stambenog zbrinjavanja omogućava porodicama poginulih boraca i ratnih vojnih invalida da dođu do krova nad glavom.

– Moram reći da je riječ o dvije kategorije pomoći, od kojih se jedna odnosi na stambene jedinice, a drugu predstavlja pomoć u vidu nepovratnih novčanih sredstava – rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je istakla da je Vlada u opštini Teslić zaokružila taj veliki program.

– Ovdje smo ukupno uložili 4.300.000 KM samo za obezbjeđivanje nepovratnih sredstava ili stanova, ali isto tako je važno pomenuti da je samo Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske intervenisalo na različite načine i gotovo da je dostiglo cifru od 7.000.000 KM kada je riječ o ukupnim ulaganjima – navela je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da su sva ministarstva Republike Srpske intervenisala na određeni način. “U Tesliću smo kao podršku izvozu sa 5.000.000 KM pomogli izvozno orijentisanim privrednim subjektima, a više od 500.000 KM omogućili smo kao podršku za preduzeća u oblasti tekstila i kože”, precizirala je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, više od 1.000.000 KM uloženo je u određene projekte koji su omogućavali direktno zapošljavanje i time je omogućen posao za 300 ljudi, a dodatno je uloženo još 600.000 KM za podsticaj zapošljavanja šest invalida.

– Sve je to, nakon intervencije Vlade Republike Srpske, omogućilo drugačiju sliku o Tesliću, kao što je to slučaj u brojnim drugim opštinama, odnosno svim lokalnim zajednicama gdje smo intervenisali na različite načine – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da ostaje još dosta poslova i zadataka u budućem periodu.

– Urađeno je mnogo u oblasti infrastrukture, poboljšan je život stanovništva i u gradu i na selu, te kroz podršku zapošljavanju podstaknuta opština. Ipak, pred Vladom je još mnogo teških zadataka, s obzirom na činjenicu da je iza nas teško vrijeme – kaže Cvijanovićeva.

Ona je ukazala da se, ipak, još osjećaju posljedice globalne krize i da je oporavak težak.

– Zadovoljna sam što uspijevamo jedan po jedan projekat da okončavamo, uključujući i ovaj veliki projekat i da tako pokažemo funkcionalnost naših institucija – poručuje Cvijanovićeva.

Ona ističe da ključ za unapređenje svake opštine jeste sposobnost da se razvije dobra saradnja između lokalnog i republičkog nivoa, koja postoji u brojnim lokalnim zajednicama, dok sa nekima nema prave komunikacije, ali će najvjerovatnije zaživjeti u narednom periodu.

Na novinarsko pitanje o korekciji cijena u Republici Srpskoj, s obzirom na pojeftinjenje barela nafte na svjetskom tržištu, Cvijanovićeva je odgovorila da je riječ o slobodnom tržištu i da pravila nisu takva da ih diktira Vlada.

– Vlada Republike Srpske može samo u određenim vanrednim okolnostima da interveniše kada je riječ o usaglašavanju cijena goriva – prokomentarisala je ona.

Kada je riječ o optužnici protiv ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača, Cvijanovićeva je istakla da o tome nije upoznata, osim onoga što je informisana putem medija.

(IZVOR: SRNA)

 

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA