Logo-Glas

Da li čekate i slavite srpsku Novu godinu?

13. Januara 2018.

7aba1-srpska-nova-godinaSrpska nova godina se dočekuje 13. januara zato što je po julijanskom kalendaru tada kraj stare godine.

Julijanski ili stari kalendar, koji je uveo Julije Cezar 46. prije nove ere koristio se do 1582. godine kada je papa Grgur 13. uveo nov kalendar.

Na prvom vaseljenskom saboru u Nikeji hrišćanska crkva je prihvatila julijanski kalendar za svoj zvanični. Prve su ga prihvatile Italija, Poljska, Portugal i Španija, a ubrzo zatim uvele su ga i ostale katoličke zemlje.

Protestantske zemlje prešle su na novi kalendar mnogo kasnije, a pravoslavne tek u 20. vijeku, s tim što neke pravoslavne crkve nikada nisu prešle na ovaj kalendar.

Zato se u Srbiji, ali i u Crnoj Gori, Makedoniji, Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji, Gruziji… i dalje nova godina dočekuje 13. januara.

Da li ste i vi među njima?
(IZVOR: Mondo)

Čitajte još

OPREZ: Klizavi kolovozi i poledica // BANJALUKA - Na većini puteva u Republici Srpskoj saobraćaj se jutros odvija po pretežno mokrim i klizavim kolovozima, zbog snježnih padav...
KUP RS: Modričani šokirali Radnik, “nula” Leotara i Krupe!... // Iznenađenja u prvim polufinalnim utakmicama Kupa Republike Srpske. Danas su odigrani prvi polufinalni mečevi Kupa Republike Srpske, a na...
U petak na Balkan stiže pijesak iz Sahare // Velike količine saharskog pijeska stići će do jugoistočne Evrope u narednim danima, objavio je meteorološki servis "Severe Weather Europe...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA