Logo-Glas

Da li čekate i slavite srpsku Novu godinu?

13. Januara 2018.

7aba1-srpska-nova-godinaSrpska nova godina se dočekuje 13. januara zato što je po julijanskom kalendaru tada kraj stare godine.

Julijanski ili stari kalendar, koji je uveo Julije Cezar 46. prije nove ere koristio se do 1582. godine kada je papa Grgur 13. uveo nov kalendar.

Na prvom vaseljenskom saboru u Nikeji hrišćanska crkva je prihvatila julijanski kalendar za svoj zvanični. Prve su ga prihvatile Italija, Poljska, Portugal i Španija, a ubrzo zatim uvele su ga i ostale katoličke zemlje.

Protestantske zemlje prešle su na novi kalendar mnogo kasnije, a pravoslavne tek u 20. vijeku, s tim što neke pravoslavne crkve nikada nisu prešle na ovaj kalendar.

Zato se u Srbiji, ali i u Crnoj Gori, Makedoniji, Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji, Gruziji… i dalje nova godina dočekuje 13. januara.

Da li ste i vi među njima?
(IZVOR: Mondo)

Čitajte još

Stiže azorska anticiklona, pripremite se na vrućine // Osvježenje koje je u veći dio BiH stiglo s dolaskom plitke ciklone sa zapada sredinom prošle sedmice znatno je snizilo temperature zraka,...
Crnadak s mladima PDP-a prati Svjetsko prvenstvo: Navijamo do pobjede // Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak odlučio je da utakmicu između Srbije i Kostarike isprati u društvu mladih aktivista Partije de...
I dalje nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom // BANJALUKA – Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovni pretežno sunčano, uz umjeren poras...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA