Logo-Glas

DAN SEĆANJA NA SPALJIVANJE MOŠTIJU SVETOGA SAVE: Mošti spaljene – identitet ojačao

10. Maja 2017.

spaljivanje-svetog-save



BIJELJINA
– Na današnji dan 1594. godine Turci su na Vračaru spalili mošti oca srpske državotvornosti i prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Save.

Spaljivanju moštiju Svetog Save, 359 godina nakon njegove smrti, prethodio je ustanak Srba u Banatu pod episkopom banatskim Svetim Teodorom Vršačkim, u kojem su ustanici nosili ikone Svetog Save.

Turski sultan Muhamed Treći naredio je Sinan-paši da po svaku cijenu uguši pobune Srba, a ovaj je, znajući da do groba Svetog Save u Manastiru Mileševa hodočaste čak i muhamedanci, pa se potom vraćaju vjeri predaka, naredio da se mošti prenesu u Beograd, gdje ih je potom i spalio.

U narodu je tada nastala pjesma: “Na Vračaru Sinan viče: gori, gori, svešteniče/To si od nas zaslužio: što si raju prosvetio”.

Tijelo Svetog Save bilo je sahranjeno u Manastiru Mileševa.

Za vrijeme turske vladavine, srpski narod se okupljao nad moštima svoga svetitelja, da traži utjehu i lijek.

Prema srpskoj crkvenonarodnoj tradiciji, spaljivanjem moštiju svetiteljevih ne samo da nije ugašena svijest o Svetom Savi u narodu, već je još više ukorijenjena.

81d503fdebb873e4cc0e12a34952eda6Danas, na mjestu spaljivanja moštiju velikog srpskog prosvjetitelja i sveca niče jedan od najvećih pravoslavnih hramova na svijetu – Hram Svetog Save.




(IZVOR: SRNA)

Čitajte još

Napitak koji smanjuje nivo masnoća u krvi // Kako pomoći osobama koje imaju povišen nivo holesterola u krvi, a ujedno imaju i neku od zdravstvenih bolesti poput dijabetesa, hipotireo...
Karleušina fotografija iz bekstejdža izazvala haos na Instagramu // Pjevačica Jelena Karleuša sinoć je održala nastup u Luksemburgu, ali usijana atmosfera nije bila samo na bini. Naime, Karleuša se odličn...
Poreska uprava RS inkasirala 1,2 miliona KM, kroz prinudnu naplatu pro... // BANJALUKA - Poreska uprava Republike Srpske (PU RS) inkasirala je prošle godine oko 1,2 miliona maraka na osnovu prodaje zaplijenjene imo...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS



PROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA