Logo-Glas

Danas je Sveti Trifun

14. Februara 2018.

Sv.TrifunBIJELJINA
– Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Svetog Trifuna, koji se u narodu slavi kao zaštitnik mnogih zanata i onih koji iskreno vole njegujući hrišćansku ljubav.

Crkva Svetog Trifuna slavi kao velikomučenika koji je postradao za hrišćansku vjeru, ne isključujući njegov značaj kao zaštitnika bračne ljubavi i vjernosti koje su dio hrišćanske propovijedi.

Prema hrišćanskom učenju, bračna ljubav je u ravni ljubavi prema Bogu, o čemu svojim djelima najbolje svjedoče Hristovi velikomučenici, među kojima je i Sveti Trifun.
Inače, kako pravoslavni vjernici danas obilježavaju Svetog Trifuna, zapadna tradicija slavi Svetog Valentina. Međutim, jedno ih spaja – obojica svetaca, iako praznovani u različitim crkvama, zaštitnici su iskrene ljubavi svih hrišćana.

Na liturgijama u pravoslavnim hramovima, u pravoslavnim domovima, vinogradarskim i gostioničarskim esnafima pominje se stradanje svetitelja Trifuna, koji je stradao 250. godine u Nikeji od mača hristobornog rimskog cara Dakija.

U “Ohridskom prologu” Svetog vladike Nikolaja Velimirovića govori se o skromnosti i iscjeliteljskoj moći svetitelja koji je “u djetinjstvu čuvao guske i jedini mogaše pomoći ludoj kćeri cara Gordija”.

Sahranjen je skromno u selu Kampsada u Frigiji, gdje je i rođen.

Kult Svetog Trifuna je veoma razvijen u srpskim krajevima, a slave ga posebno vinogradari, dok ga svojim zaštitnikom smatraju i gostioničari.

Vinogradari na dan Svetog Trifuna idu u vinograde, orezuju lozu i vinom zalivaju čokote, da bi time povratili vinogradu malaksalu snagu, poslije dugog zimskog perioda, pa da počne bujati u proljeće koje se već počinje primicati.

Svetog Trifuna slave neke srpske porodice kao krsnu slavu, a njemu se moli da zaštiti polja od poplava, grada i raznih štetočina.
(IZVOR: SRNA)

Čitajte još

SNSD okuplja patriotski blok // BANJALUKA - Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a je nakon sastanka Izvršnog komiteta stranke rekao će SNSD formirati partiotski blok s cilje...
U martu godišnji borački dodatak za 62.000 korisnika // BANJALUKA - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je danas Srni da će u martu biti isplać...
“Garant” iz Brčkog isključen iz Udruženja društava za osig... // BANJALUKA - Skupština Udruženja društava za osiguranje pri Privrednoj komori Republike Srpske isključila je danas iz članstva Osiguranje ...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA