Logo-Glas

DERVENTA: Оpštinska boračka organizacija proslavila krsnu slavu

8. Novembra 2019.

DERVENTA – Opštinska boračka organizacija Derventa proslavila je sinoć u Centru za kulturu krsnu slavu Vojske Republike Srpske-Svetog velikomučenika Dimitrija. Svečanosti je prethodila prva radna sjednica novog saziva Skupštine organizacije,koja je konstituisana prije nekoliko mjeseci ,na kojoj su usvojeni izvještaji o radu i finansijskom poslovanju u prethodnom periodu i utvrđene smjernice za izradu programa rada za 2020.godinu. Utvrđen je i Nacrt odluke o načinu održavanja komemorativnih skupova posvećenih stradalim borcima na području opštine.

Predsjednik Boračke organizacije Derventa Čedo Vujičić istakao je da na području opštine živi 4.001 kategorizovani borac ,od kojih je više od polovine u prvoj i drugoj kategoriji.

„Nažalost,u periodu od prethodne godine imamo 64 borca manje ,što znači da populacija stari i polako nestaje. U narednom periodu svakako moramo raditi na podizanju standarda boračkih kategorija. Saradnja sa lokalnom zajednicom je na visokom nivou. Osim sredstava koja se izdvajaju za rad Opštinske boračke organizacije ,lokalna zajednica obezbjeđuje sredstva za rad i drugih organizacija proisteklih iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata,a jedan dio se daje porodicama boračkih kategorija kroz Odsjek za boračko-invalidsku zaštitu opštinske uprave“,rekao je Vujičić te podsjetio da je Vlada RS u 2018.godini po osnovu invalidnina i boračkog dodatka uplatila skoro pet miliona maraka pripadnicima boračkih kategorija na području opštine Derventa, što govori da su ljudi na području opštine zaista mnogo stradali i da je mnogo korisnika tih prava. On je takođe istakao da je jedan od prioritetnih zadataka organizacije borba za poboljšanje standarda pripadnika boračkih kategorija .

Načelnik opštine Milorad Simić je čestitao slavu svim borcima i primajući poštenje nakon slavskog obreda istakao da Opštinska boračka organizacija proslavlja slavu valjano i dostojanstveno. „Uz dužno poštovanje treba da pomenemo porodice koje su ovdje i uvijek kada odajemo počast stradalima.Za njihove duše treba da prevaziđemo različitosti. Rekli bismo skoro da je ta nesreća bila davno ali rane su skoro pa svježe“,rekao je načelnik .

Da je saradnja organizacije i lokalne vlasti dobra potvrdio je i šef Odsjeka za boračko-invalidsku zaštitu Staniša Mikerević koji je istakao da je razvijen jedan partnerski odnos jer se finansiraju sva udruženja iz oblasti boračko-invalidske zaštite koja zajedno sa Odsjekom realizuju brojne aktivnosti i projekte.

Slavskoj svečanosti prisustvovali su članovi Opštinske boračke organizacije ,ratni komandanti ,članovi organizacija proisteklih iz proteklog rata, predstavnici lokalne zajednice i poslanik u Narodnoj skupštini RS Igor Žunić.

(IZVOR: Opština Derventa)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA