Logo-Glas

DERVENTA. Bivši logoraši proslavili krsnu slavu

30. Decembra 2017.

Дервента - Удружење ратних заробљеDERVENTA
– Predstavnici derventskog Udruženja ratnih zarobljenika danas su u Derventi, povodom krsne slave Svetog đakona Avakuma, položili cvijeće na spomen-kompleks Čardak i na centralnom spomen-obilježju palim borcima Vojske Republike Srpske.

Predsjednik Udruženja Drago Knežević izrazio je nadu da će poslije presude Azri Bašić, koju je Sud BiH osudio na 14 godina zatvora za počinjene zločine u Derventi, taj sud nastaviti da radi na procesiranju i kažnjavanju ostalih zločina počinjenih na Srbima na području opštine Derventa, ali i Republike Srpske i BiH.

– Jednim dijelom smo zadovoljni izrečenom kaznom. U prvi momenat razumio sam da će ona ležati još 14 godina, ali u izrečenu kaznu uračunat je period od pet godina proveden u zatvoru u Americi i jedna godina u BiH – kaže Knežević.

On je podsjetio da je Damir Lipovac prvi osuđen na šest godina za počinjene zločine na području Dervente 1992. godine, a da je Sud BiH kasnije povećao kaznu na sedam godina.

– U poređenju sa tom presudom djelimično smo zadovoljni kada je u pitanju proces protiv Azre Bašić, mada je Sud BiH ponovo izvršio zločin prema porodici Blagoja Đuraša, koja je prošla jednu golgotu dok je pronašla pokojnog Blagoja, zatim sahrane, perioda dok je trajalo izručenje Bašićeva iz Amerike i cijelog procesa u BiH – istakao je Knežević.

Дервента - Удружење ратних заробљеSlaviša Đuraš, sin ubijenog Blagoja Đuraša, koji je bio prisutan na izricanju presude Bašićevoj u Sudu BiH u Sarajevu, kaže da je veoma zadovoljan kako je medijski propraćen sudski proces protiv Bašićeve.

– Čak su i mediji u NJemačkoj o tome pisali. Maksimalna kazna je 15 godina, ona je dobila 14 godina, sudilo se po zakonu bivše SFRJ. Kazna jeste mala, ali u poređenju sa drugim presudama iz ranijeg perioda je zadovoljavajuća – rekao je novinarima Đuraš.

On smatra da je presuda Bašićevoj “vrh brijega” i uvod prema komandnom kadru Hrvatskog vijeća odbrane.

– Ona nije došla sama u Derventu, već treba dokazati i kazniti one koji su doveli HOS iz Rijeke i dozvolili da rade sve ono što su učinili. Azra se spominje i u jednom slučaju u Brodu da je pobila grupu civila na mostu u Koraću – dodao je Đuraš, te izrazio nadu da će protiv nje biti otvoren novi proces.

Slavskom obredu u Centru za kulturu prisustvovali su načelnik opštine Derventa Milorad Simić, zamjenik načelnika Siniša Jeftić, šef opštinskog Odsjeka boračko-invalidske zaštite Staniša Mikerević, pravoslavni sveštenici, predstavnici političkih partija, preživjeli zarobljenici i porodice ubijenih zarobljenika.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

VIJESTI

MIX ZONA