Logo-Glas

DERVENTA: Jedna od uspješnijih godina književnog kluba “Vihor”

10. Januara 2019.

Дервента - Ненад СимићDERVENTA
– Srpski književni klub “Vihor” iz Dervente prošle godine je ostvario zapaženo učešće na međunarodnim književnim konkursima i manifestacijama, te uspio da unaprijedi izdavačku djelatnost.

Predsjednik Kluba Nenad Simić rekao je da su Međunarodni ilindanski pjesnički sureti “Prljača” postali više od manifestacije i veoma reprezentativni događaj na koji se rado dolazi.

– Uspostavljena prijateljstva i kontakti na susretima pjesnika u Derventi traju neraskidivo i ulaze već u 18. godinu postojanja. To je naš zajednički doprinos razvoju kulture, promociji Dervente, ali i gradnji mostova među ljudi šireg regiona – kaže Simić.

On je dodao da je ovaj klub tokom prethodnih godina imao pomoć i razumjevanje načelnika Dervente Milorada Simića, prijatelja iz privrednog života, ali i brojnih pojedinica.

Predsjednik Upravnog odbora “Vihora” Milorad Đurđević naveo je da je održano niz manifestacija u organizaciji Kluba, koje su bile veoma posjećene.

– Organizovali smo poetsko veče “Dan Milovana Bjeloševića Belog”, povodom obilježavanja 26 godina od njegovog stradanja i književno veče “Vihorovo stihovanje” koje je okupilo predstavnike klubova pjesnika i književnika iz Bijeljine, Šamca, Doboja i Dervente – ističe Đurđević i podsjeća da su Ilindanski pjesnički susreti “Prljača 2018” održani 4. i 5. avgusta.

Slavko Pokrajac iz Dervente dobitnik je nagrade pjesničkih susreta “Svome rodu od Kosova do danas” koji se na Vučijaku kod Prnjavora održavaju uoči Vidovdana, u organizaciji Srpskog književnog kluba “Talasi” iz Prnjavora.
Na konkursu “Suze Kozare” u organizaciji Udruženja srpskih književnika u Sloveniji i Narodne biblioteke Gradiška, treće mjesto osvojio je Milorad Mišo Đurđević za pjesmu “Prozor naš je otvoren i nebu je mio”.

Vera Ratkovac Koropkin osvojila je drugo mjesto na konkursu “Zlatno pero” u Ljubljani.

Nenad Simić dobitnik je Povelje “Zlatni medaljon” Umjetničkog kluba “Lahor” Požarevac i “Povelja sa zlatnom značkom” Udruženja srpskih književnika u Sloveniji.

Delegacija “Vihora” prisustvovala je u Somboru manifestaciji “Matica-dijaspora” na kojoj je obilježeno i deset godina postojanja somborskog Zavičajnog udruženja Srba “Korijeni”.

“Vihoraši” su učestvovali i na manifestacijama – susretima na Ozrenu, Tesliću, Doboju, Modriči, Pelagićevu, Banjaluci, Prnjavoru, Šamcu, Bijeljini, Šidu, Novom Sadu, Beogradu, Inđiji…

U izdanju “Vihora” svjetlost dana ugledale su knjige “Moje pričice i zapisi” Savka Pećića, povodom 50 godina pjesničkog, književnog, novinarskog i kulturnog stvaralaštva, zatim slikovnice “Cvrčak” i “Lav” Milorada Đurđevića.

Štampan je zajednički zbornik “Ilindansko pjesničko saborovanje” i “Derventa me u zagrljaj zove”, prva zbirka poezije Tanenka Marića.

“Vihoraši” su zastupljeni u desetinama zajedničih zbornika koje izdaju klubovi iz Republike Srpske, BiH i regiona.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA