Logo-Glas

DERVENTA: Obilježen Dan vojske Srpske i Dan 327. i Osinjske brigade

11. Maja 2018.

Дервента - полагање вијенацаDERVENTA
– Vojska Republike Srpske bila je izraz želje i potrebe srpskog naroda i jedan od odlučujućih faktora u nastanku i očuvanju Republike Srpske, poručio je predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije opštine Derventa Čedo Vujičić.

– Vojska Srpske je sačuvala srpski narod na ovim prostorima od pogroma kakav je bio ranije u istoriji srpskog naroda, a 327. brigada i Osinjska brigada su dale nemjerljiv doprinos u tim borbama, posebno za oslobađanje teritorije opštine Derventa, koridora i na drugim ratištima – rekao je Vujičić povodom obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske i ovih brigada.

U organizaciji Boračke organizacije opštine Derventa i Udruženja veterana opštine Derventa, na centralnom spomen-obilježju služen je pomen i položeni su vijenci povodom Dana Vojske Republike Srpske i Dana 327. i Osinjske brigade.

Predsjednik organizacije strješina Vojske Republike Srpske za opštinu Derventa Savko Pećić rekao je novinarima da su starješine dale ogroman doprinos u očuvanju i organizovanju naroda u odbrani vjekovnih ognjišta i spasavanju srpskog naroda od pogroma.

Дервента - парастос– Jedan od ključnih momenata u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu je proboj koridora u Posavini. Značajan uticaj i doprinos dale su dvije brigade iz Dervente, sastavljene od ljudi iz Dervente, Broda i Prnjavora – naglasio je Pećić.

Pomen su služili sveštenici Srpske pravoslavne crkve, a vijence kod spomen-obilježja su, osim delegacije Boračke organizacije, položili predstavnici Udruženja veterana Srpske i starješina Vojske Republike Srpske za opštinu Derventa, načelnik opštine Derventa Milorad Simić, te predstavnici lokalne skupštine, Policijske stanice Derventa, Udruženja ratnih zarobljenika, predstavnci Boračke organizacije iz Prnjavora, kao i delegacije političkih partija.

Načelnik opštine Deventa Milorad Simić je na prijemu u Centru za kulturu govorio o slavnom putu derventskih brigada, te uputio čestitke povodom Dana Vojske Republike Srpske i 327. i Osinjske brigade.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo je 346 borca 327. brigade, a 104 borca su poginula kao pripadnici Osinjske brigade.

Ordenom Karađorđeva zvijezda odlikovana je 327. brigada, a Osinjska brigada Medaljom Petra Mrkonjića.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA