Logo-Glas

DERVENTA: Počeo Interfolk festival “Bosiljkovanje”

11. Oktobra 2018.

Дервента - почео Интерфолк фестиваDERVENTA
– Interfolk festival “Bosiljkovanje 2018” na kojem će nastupiti 480 učesnika iz Ukrajine, Indije, Srbije, Hrvatske i BiH, počeo je danas svečanim defileom i mini-nastupima ukrajinskog i indijskih igrača na derventskom Trgu pravoslavlja.

Ovogodišnje “Bosiljkovanje” će biti održano u tri lokalne zajednice – Šamcu, Petrovu i Derventi, u organizaciji derventskog Kulturno-umjetničkog društva mladih /KUDM/ “Bosiljak”.

– Festival je sertifikovan od Međunarodnog savjeta organizacija folklornih festivala /CIOFF/ što znači da ispunjava uslove Svjetske asocijacije za održavanje kulturnih festivala. Okupili smo brojne ansamble iz država bivše Jugoslavije, ali i iz Indije i Ukrajine – rekla je kulturno-umjetnički rukovodilac “Bosiljka” Stana Nagradić.
Ona je dodala da je cilj održavanja ove manifestacije okupljanje svih ljudi i rasa, te predstavljanje kulture i običaja učesnika Festivala.

Дервента - почео Интерфолк фестиваU BiH je drugi put član indijskog ansambla “Kalrav” Haris Patel, koji je oduševljen ljubaznošću domaćina.

– Igraćemo tradicionalnu igru iz Indije “guđarat”, po istoimenom dijelu Indije. Vaše igre su veoma lijepe i bolje su strukturisane od naših, jer mi imamo slobodne pokrete i improvizaciju, a kod vas su pokreti strogo definisani – rekao je Patel.

Osim domaćina, na “Bosiljkovanju 2018” učestvuju i folklorni ansambl “Družba” iz Ukrajine, Viteški klub “Beli orlovi” iz Srbije, Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo “Bosiljak” iz Hrvatske, derventski hor “Mozaik”, folklorni ansambl “Kalrav” iz Indije, Kulturno-umjetničko društvo “Stevan Štrbac” iz Srbije, banjalučki Ansambl narodnih igara i pjesama “Veselin Masleša”, Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo “Hercegovac” iz Širokog Brijega, mališani derventskog Kluba za djecu “Vučko”, Kulturno-umjetničko društvo “Krnjin” iz Doboja, kao i Udruženje za očuvanje tradicije iz Prijedora.

Koncerti će biti održani u Petrovu i Šamcu, a u nedjelju, 14. oktobra, u 19.00 časova u derventskoj Sportskoj dvorani biće održan veliki završni koncert.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA