Logo-Glas

DERVENTA: Promocija rezultata projekta “Inovar” u Stručnoj i tehničkoj školi

6. Juna 2018.

Дервента - Стручна техничка школа -DERVENTA
– U Stručnoj i tehničkoj školi u Derventi danas su promovisani rezultati projekta “Inovar” u okviru kojeg je adaptirana školska radionica i nabavljena oprema za zavarivanje u vrijednosti od 130.450 KM.

Slaviša Jelisić, direktor Agencije “Lir revolucije” iz Banjaluke, koja je partner u realizaciji projekta, rekao je da je škola postala bogatija za šest aparata za varenje i prateću bezbjednosnu opremu.

Ovaj projekat je dio “EU ProLocal” projekta koji je finansirala EU uz podršku Agencije “Lir revolucija”, opštine Derventa i preduzeća “Metalac MBM”.

Jelisić je rekao da je ukupna vrijednost projekta “Inovar” 130.450 KM, od čega su sredstva “ProLocal” programa 104.300 maraka, dok je ostatak finansirala opština Derventa.

On je dodao da ovim javno-privatnim partnerstvom žele povećati konkurentnost malih i srednjih metaloprerađivačkih preduzeća i bolju praktičnu nastavu za učenike.

– U narednom periodu biti izvršena obuka nastavnika i unapređenje nastavnog programa – pojasnio je Jelisić i dodao da će se dio praktične obuke obavljati i u preduzećima.

Direktor Stručne i tehničke škole Branka Jović istakla je da ova ustanova danas prezentuje rezultate tri projekta kojima će praktična nastava osavremeniti u potpunosti.

– Zahvalni smo svima koji su nam omogućili da učestvujemo u ovom projektu i na ovaj način poboljšamo uslove školovanja. Imamo odličnu saradnju sa privrednicima kroz obavljanje prakse učenika, čime povezujemo obrazovanje i realni sektor. Od naredne školske godine upisujemo i tehničare CNC tehnologija, koje ćemo obučavati na danas predstavljenim trenažerima – naglasila je Jovićeva.

Načelnik opštine Milorad Simić zahvalio je nadležnom ministarstvu koje je podržalo prijedloge oko upisne politike i zanimanja potrebnih ovoj opštini.

– Djeca će sada biti mnogo obučenija za svoja zanimanja i praktično će trebati prijeći samo stotinu metara odavde do prvog preduzeća u kojem će dobiti posao. Vraćamo dualno obrazovanje u ovu školu, a dobra vijest je da je projekat za rekonstrukciju krova, stolarije i fasade odobren. Vjerujem da neće proći zima, a da će Stručna i tehnička škola biti potpuno obnovljena – rekao je Simić.

Direktor “Agroposavine” Rajko Kulaga rekao je da je za potrebe praktične nastave napravljen i plastenik od 350 metara kvadratnih u kome će proizvoditi po organskim principima, a ti proizvodi će biti plasirani pod brendom “Domestica”.

– Plastenik će biti nukleus proizvodnih jedinica koje će biti formirane u okviru projekta, ali će istovremeno služiti u edukativne svrhe radi pružanja praktične nastave – rekao je Kulaga.

On je dodao da je Centar za ekonomski i ruralni razvoj iz Laktaša vođa projekta, a partneri Poljoprivredna zadruga “Agroposavina Farm” iz Dervente, Zemljoradnička zadruga “Gračanka” iz Gračanice i Voćarsko poljoprivredna zadruga “Dubičko Potkozarje” iz Kozarske Dubice.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA