Logo-Glas

DERVENTA: Stara crkva srušena eksplozivom, a ljubavlju obnovljena

8. Januara 2019.

Дервента - обнављање Старе Цркве - рDERVENTA
– U Derventi u Srpskoj varoši u toku je obnova Stare crkve, sagrađene i osveštane 1885. godine, a 4. juna na Spasovdan 1992. u ranim jutarnjim časovima srušene miniranjem za vrijeme okupacije HVO-a i takozvane Armije BiH.

Sveštenik Ilija Jović ističe da će crkva biti manja, ali iste spoljašnosti kao stara.

– Počeli smo u decembru 2017. godine izradom idejnog rješenja ne samo crkve, već kompleksa u cjelini. Zatražili smo blagosolov od Njegovog preosveštenstva vladike Fotija i već 11. januara prošle godine dobili pismeni blagoslov da našu ideju sprovedemo u djelo – navodi Jović za Srnu.

Prikupljena su sva potrebna odobrenja od lokalnih i republičkih institucija, pa je početkom aprila uslijedilo čišćenje temelja i konzerviranje prema instrukcijama Zavoda za prirodno i kulturno nasljeđe Republike Srpske.

Дервента - обнављање Старе Цркве - р– Ranija crkva je imala dimenzije 24 puta 12,5 metara, a debljina zidova bila je 1,6 metara. Zvonik je preživio rušenje i već je obnovljen, a krst je postavljen za vrijeme osveštanja temelja 22. jula 2018. godine – napominje Jović.

Srpska pravoslavna crkva odlučila je da novi hram bude posvećen Blagovijestima, koje se praznuju 7. aprila, dok je crkva ranije bila posvećena Uspenju Presvete Bogorodice.

Дервента - обнова Старе Цркве - репо

Predsjednik Odbora za obnovu Stare crkve Drago Nagradić naglašava da su u toku završni radovi na pokrivanju, nakon čega će uslijediti unutrašnje i vanjsko uređenje hrama.

– Stara crkva je bila simbol pravoslavlja u Derventi. Dolazio sam kao dijete i u sjećanju je ostala lijepa uspomena na njeno postojanje. Na inicijativu vjernika, posebno dijela Srpske varoši, došli smo na ideju da crkva bude obnovljena – kaže Nagradić.

Osim obnove crkve, u okviru kompleksa, biće sagrađen i svetosavski dom, te mrtvačnica sa prostorijom za prisluživanje svijeća.
– Osim donacija i učešća vjernika, pomoć u izgradnji pružilo je Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, te Ministarstvo civilnih poslova BiH sa po 10.000 KM. Vjerujemo da će pomoći biti još jer predstoji mnogo radova – navodi Nagradić.

Дервента - обнављање Старе Цркве - рNjegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije osveštao je temelje i krst Stare crkve 22. jula prošle godine.

Za kuma temelja izabran je Drago Nagradić, koji je i predsjednik Građevinskog odbora za izgradnju hrama. Gradnja temelja počela je 30. maja i završena je za manje od mjesec dana.

Mještanin Sretko Nikolić raduje se zbog gradnje Stare crkve.

– Crkvu su porušili oni koji su mislili da nas istjeraju zauvijek sa ovih prostora. To je bio nastavak progona 1941-1945. godine. Ponovo su udarili na bogomolju – prisjeća se Nikolić.

Tokom 1850/1851. godine tadašnji paroh derventski počeo je gradnju derventske crkve sa trgovcima Đorđem Kostićem, Ristom Kostićem i Simom Karamitrovićem, te ostalim parohijanima.

Zidanje bogomolje trajalo je četiri do pet godina, pa je 1855. godine na praznik Uspenja Presvete Bogorodice, kojem je i bila posvećena, crkva osveštana.

Gradnju su ometale turske vlasti, pa je od Carigrada tražena dozvola i zaštita.

Od 1851. godine, kada su osveštani temelji hrama, datira i Velikogospojinski vašar.
(Nenad SIMIĆ/SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA

VIJESTI

MIX ZONA