Logo-Glas

DERVENTA: Sutra akcija uređenja temelja i dvorišta Stare crkve

13. Aprila 2018.

113DERVENTA
– Građevinski odbor za izgradnju Stare crkve u Derventi pozvao je ljude dobre volje da sutra učestvuju u akciji uređenja temelja i dvorišta crkve koja se nalazi u Srpskoj varoši.

– Ukoliko bi se odazvali u što većem broju na ovu akciju uređenja, ubrzali bismo početak obnove pravoslavnog hrama – navodi se u saopštenju Građevinskog odbora za izgradnju Stare crkve, koji je nedavno formiran.

Stara crkva sagrađena je 1855. godine i posvećena je Uspenju Presvete Bogorodice, a na Spasovdan 1992. godine srušili su je miniranjem pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ i takozvane Armije BiH.

Prvi koraci na uređenju Stare crkve učinjeni su još 2003. godine raščišćavanjem ostataka ruševine i uklanjanjem minsko-eksplozivnih naprava koje su ostale zatrpane nakon rušenja.

Ostaci Stare crkve su uklonjeni i pohranjeni na manastirskom zemljištu u Donjoj Bišnji.

Uz blagoslov NJegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija u ovoj godini počeće obnova Stare crkve, koja će biti “vjerna kopija” nekadašnje crkve.

Osim izgradnje Stare crkve u manjim dimenzijama, idejnim rješenjem predviđena je i izgradnja Svetosavskog doma, mjesta za paljenje svijeća i mrtvačnice.

Akcija uređenja počeće sutra u 7.30 časova.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

DJEVOJKA DANA

DJEVOJKA

VIJESTI

MIX ZONA