Logo-Glas

DERVENTA: “Vihorovo” poetsko veče u čast Milovana Bjeloševića Belog

21. Maja 2018.

Дервента - поетско вечеDERVENTA
– U Derventi je večeras održano poetsko veče “Dan Milovana Bjeloševića Belog” povodom 26 godina od pogibije u proteklom ratu derventskog profesora, pjesnika i političara.

Poetsko veče organizovao je Srpski književni klub “Vihor” Derventa čiji je Bjelošević bio član i predsjednik.

Predsjednik “Vihora” Nenad Simić rekao je da ovo veče predstavlja sjećanje na sve što je Bjelošević ostavio u nasljeđe budućim generacijama pjesnika.

– Glavna odlika večerašnjeg okupljanja je što u njegujemo sjećanje na našeg profesora, narodnog poslanika, obnovitelja kluba `Vihor` i “Prosvjete” u Derventi – istakao je Simić i dodao da je Bjelošević bio i prvi predsjednik tadašnje Skupštine opštine Srpska Derventa.

Дервента - поетско вечеO Bjeloševićem stvaralaštvu govorio je književnik Savko Pećić Pesa, a poetsko veče su stihovima upotpunili Milorad Mišo Đurđević, Slavko Pokrajac, Gvozden Nešković, Slobodan Lejić, Jasmina Radanović, Željko Đukić, Boro Petković, Vojislav Nović, Vera Ratkovac i Rada Đošan Kitić iz Modriče.

Predstavnici “Vihora” danas su prisustvovali i pomenu na groblju u Kalenderovcima, gdje su prislužili svijeće i položili cvijeće.

Pomenu su, osim članova porodice Bjeloševića, prisustvovali i načelnik Dervente Milorad Simić i delegacija SDS-a Derventa.

Milovan Bjelošević poginuo je na današnji dan 1992. godine braneći rodno selo Donju Lupaljnicu.

Bjelošević je književnim radom počeo da se bavi kao srednjoškolac, a prvu knjigu pripovjedaka “Kobi ljudske” objavila mu je Zajednica književnih klubova Srbije 1986. godine, kada je sa grupom istomišljenika obnovio rad derventskog Književnog kluba “Vihor”.

Dio njegovog stvaralaštva našao se i u zajedničkoj zbirci pjesama “Nad Ukrinom vihor” u izdanju matičnog kluba, a druga knjiga “Kazivanja Mitra Lipljančanina” objavljena mu je 1988. godine.

Pred sam rat Bjelošević se potvrdio i kao vrstan poeta, objavljujući samostalnu zbirku pjesama “Ukleća sa lipišta”.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA