Logo-Glas

Derventa za nove investitore pripremila zemljište od 8,2 hektara

10. Februara 2018.

Opština derventaDERVENTA
– U Derventi danas posluje oko tridesetak stranih kompanija, od čega je 14 austrijskih, 11 italijanskih i 4 njemačke kompanije u kojima je zaposlenje našlo preko hiljadu radnika. Svakako, tu se nalazi i veći broj domaćih privrednih subjekata.

– Ono što je austrijske kompanije privuklo svakako je povoljan geografski položaj ovog grada, blizina granice sa EU, ali i sa velikim saobraćajnim čvorištima prema tržištima ne samo zapadne Evrope, nego i drugih krajeva svijeta. Važan odlučujući faktor također su bile i druge, već postojeće strane investicije u ovom gradu, ali ne treba zanemariti ni povezanost sa bosanskohercegovačkom dijasporom, kao i porijeklo nekih od investitora iz ovih krajeva – kazao je za Akta.ba Philippe Kupfer, Trgovinski savjetnik iz Austrijske ambasade.

Sa investicijama akumulirane vrijednosti od preko 1,25 milijardi eura Austrija i dalje drži status najvećeg stranog investitora u Bosni i Hercegovini. Na ovom tržištu trenutno posluje preko 200 austrijskih kompanija, koje zapošljavaju oko 7.000 radnika.

– Ono na šta austrijskim kompanijama ukažemo prilikom razmatranja investiranja i ulaska na bh. tržište je da Bosna i Hercegovina ima niz prednosti, koje se prvenstveno ogledaju u njenom geostrategijskom položaju, blizini Evropske Unije, ali i u povoljnoj cijeni rada. Naročito ističemo zadovoljstvo već prisutnih poslodavaca visokim kvalitetom, stručnošću i angažiranošću lokalnih uposlenika – kazao je Kupfer.

Unapređenje poslovnog okruženja

Ostale pogodnosti tiču se postojećih sporazuma o slobodnoj trgovini, povoljnih poreznih stopa, raspoloživosti lokacija za investiranje i poslovanje. Treba također napomenuti i dugu historijsku industrijsku tradiciju BiH, ali je neophodno ukazati i na izazove koji ih očekuju na bh. tržištu. Kupfer je posebno zadovoljan kvalitetom i stručnošču lokalnih radnika, te privrednicima koji imaju dobru saradnju sa lokalnom zajednicom, koja je otvorena za komunikaciju.

– Sve ovo su razlozi zbog kojih ne samo austrijski, nego i investitori iz drugih evropskih zemalja biraju Derventu za svoje poslovno okruženje – dodao je Kupfer.

Iz Opštine Derventa potvrđuju da sa privrednicima i investitorima imaju visok nivo otvorenosti i tolerantnosti, neposredan kontakt sa investitorima i brzinu izdavanja potrebne dokumentacije za otvaranje firmi.

– To su ujedno i najvažniji faktori koji opredjeljuju strane investitore da ulažu u Derventu. Također, dobar geografski položaj Dervente, blizina Hrvatske i EU sigurno značajno doprinose da se strani investitori opredjeljuju za Derventu. Bitno je dodati i da smo otklonili birokratske barijere i postali pouzdan partner stranim i domaćim investitorima – ispričala je za Akta.ba Zenaida Ikanović, stručni saradnik za odnose sa javnošću Opštine Derventa.
Opština posjeduje u “Industrijskoj zoni” i “Servisno-komunalnom centru” oko 204 hektra zemljišta, gdje je trenutno popunjeno oko 120, a u ovom trenutku imaju pripremljenih 8,2 hektara za nove investitore.

– Cijena zemljišta je dosta povoljna, cca 4-5 eura po metru kvadratnom. U opštini postoji infrastruktura na potencijalnom poslovnom zemljištu, osim gasa – kazala je Ikanović.

Ikanović je dodala da je na području opštine osnovan i Privredni savjet čiji je osnovni zadatak unapređenje poslovnog okruženja i konkurentnosti privrede, otklanjanje barijera kojim se usporava i otežava poslovanje privrednih subjekata, pokretanje novih preduzetničkih aktivnosti i davanje veće podrške razvoju preduzetništva i privrede u cjelini.

– Naši najbolji ambasadori u inostranstvu su kompanije koje već posluju na području opštine. One najbolje prenose pozitivna iskustva budućim investitorima – poručila je Ikanović.

Austrijske firme u Derventi aktivne su u niz branši – od obrade metala, preko proizvodnje elektonskih komponenti, građevinskog materijala, računarske opreme itd. U okviru IT sektora tu je firma Akronimo, koja je relativno nova investicija u oblasti programiranja i razvijanja blockchain tehnologije, čime je postavila putokaz i za druge ulagače u njihovim planovima za budućnost.
(IZVOR: Akta.ba)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA