Logo-Glas

Direktor dobojske bolnice prisilio doktore da se odreknu doprinosa

11. Oktobra 2017.

bolnicaDOBOJ
– Direktor dobojske bolnice Milorad Živković uzeo je zakone u svoje ruke i od sindikalaca u zdravstvu zatražio da potpišu izjavu prema kojoj zdravstveni radnici pristaju na isplatu plate bez poreza i doprinosa. Razlog tome je, kako je naveo, premalena tranša koju je na ime obavljenih medicinskih usluga doznačio Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, saznaje portal CAPITAL.

Na ovo direktno kršenje zakona i prava radnika pristao je Sindikat zdravstva i socijalne zaštite RS i Samostalni sindikat radnika u zdravstvu, dok su se ovoj ideji usprostivili sindikati doktora medicine RS i medicinskih sestara i tehničara RS.

Mladen Gostić iz Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS pravdao je odluku informacijom da je iznos koji može da podmiri isplatu neto plata dobio i Univerzitetski klinički centar RS, a, uz nedovoljnu tranšu, i obećanje da će ostatak biti naknadno doznačen.

– Ne znam ko vam je dao tu informaciju, ali tačna je. Sada čekamo da budu doznačena sredstva za bruto plate. Pristao je dio sindikalaca zdravstva, odnosno Sindikat zdravstva i socijalne zaštite RS i Samostalni sindikat radnika u zdravstvu zato što smo imali informaciju da je i UKC RS dobio tranšu za neto plate i obećanje da će to biti riješeno u narednom periodu. Godinama se žalimo Fondu zdravstva da ovo nije dovoljno za funkcionisanje, dok tamo tvrde da je to dovoljno – kazao je Gostić za CAPITAL.

Milenko Granulić, koji je na čelu ovog sindikata, očigledno nije upoznat šta rade njegovi predstavnici u Doboju pa je kategorično danas tvrdio da niko od sindikalaca nije potpisao pristanak na isplatu neto plata te da je tranša vraćena FZO RS.

– Nismo ništa potpisali. Dobijen je novac za neto plate i direktor bolnice Milorad Živković nije htio da ih isplati da ne bi kršio zakone. Istina, tražio je saglasnost, ali sindikalci nisu pristali. Vratio je sredstva FZO RS i ovo je prvi put da je neko vratio tranšu. Kada bismo pristali na ovo, to bi bilo direktno kršenje zakona – naglasio je Granulić.

Ružojčić: Nije prvi put da dobijamo samo neto plate

Da je situacija u dobojskoj bolnici izmakla kontroli, za CAPITAL je kazao i predsjednik Samostalnog sindikata ove zdravstvene ustanove Branislav Ružojčić naglasivši da nije prvi put da se radnicima isplaćuju plate bez poreza i doprinosa.

– Prošli mjesec nije bilo problema, pretprošli jeste i sve tako u krug. Ostale bolnice dobijaju tranšu dovoljnu za bruto plate, a bolnica u Doboju ne. Nisam najbolje informisan da li će plata biti riješena kroz dan ili dva – ogorčen je Ružojčić.

Ništa manje ljutnje danas nije bilo ni u Strukovnom sindikatu doktora medicine RS gdje kažu da neće pristati na kršenje prava radnika.

– Po zakonu, plata mora da bude uplaćena sa doprinosima. Do sada nam je iskustvo pokazalo da sve zdravstvene ustanove u RS imaju ogromna dugovanja za poreze i doprinose. Ako bismo pristali na neto isplatu, kršimo zakone. Naš povjerenik u Doboju i povjerenik Strukovnog sindikata sestara u Doboju jutros je javio da je direktor tražio da se potpiše papir na kojem stoji da se može isplatiti neto plata. To je vrlo loša manipulacija radnicima i novcem Fonda. Fond nije kriv, kriv je direktor dobojske bolnice – istakao je predsjednik ovog sindikata Milorad Femić.

Usijanu atmosferu u dobojskoj bolnici Milorad Živković danas nije uspio da ohladi, a nije bio raspoložen ni za pozive novinara. Njegova sekretarica kratko je rekla da je na sastanku.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS podsjetili su da ne finansiraju plate zdravstvenih radnika, već isključivo plaćaju zdravstvene usluge u bolnicama, kao i domovima zdravlja.

– Koliko će koja bolnica dobiti sredstava od Fonda zavisi od broja pruženih usluga – naveli su u FZO RS.

ŽivkovićŽivković protiv dva zakona

Tražeći spornu saglasnost direktor dobojske bolnice Milorad Živković prekšio je i Zakon o radu RS i Zakon o doprinosima.

Pod platom se, stoji u zakonima, „smatra bruto plata koja sadrži poreze i doprinose koji se plaćaju na platu u skladu sa posebnim propisom“.

Njemu, kažu sindikalci, tako prijeti i Krivični zakon RS koji propisuje oštru kaznu ako „gubitak prava radnika proističe iz neplaćenih doprinosa, a utvrdi se da su za isplatu postojala sredstva“.
(IZVOR: Capital.ba)

Čitajte još

DOBOJ: Aktiv žena Ujedinjene Srpske donirao knjige za školsku bibliote... // DOBOJ - Aktiv žena dobojskog odbora Ujedinjene Srpske uručio je danas, povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, knjige za lektiru...
U Doboju uhapšen pješak sa 2,14 promila alkohola u organizmu // DOBOJ - Pripadnici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Doboj juče su uhapsili pedesetogodišnjeg pješaka V.V., sa područja fede...
DOBOJ: Maloljetnik teško povrijeđen u saobraćajnoj nezgodi // DOBOJ - Na magistralnom putu M.17, u dobojskom mjestu Pločnik juče oko 17,30 časova dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvov...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA