Logo-Glas

DIZDAREVIĆ: Neće doći do radiološkog incidenta

13. Marta 2015.

radioactive-151085_640MODRIČA – Direktor Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH Emir Dizdarević rekao je Srni da neće doći do radiološkog incidenta nakon sudara dva vozila kod Modriče, od kojih je jedno prevozilo radioaktivni materijal.

– Nakon sudara inspektor iz Banjaluke je izašao na teren, izmjerena je brzina zračenja, izvučen uređaj iz vozila i konstatovano da nije povećana brzina, odnosno da nije došlo do ispadanja izvora iz kontejnera u kome se nalazi – naveo je Dizdarević.

On je rekao da je riječ o specijalnom kontejneru za transport “Bosnamontaže” iz Prijedora, koja ima licencu Agencije.

– Čekamo da dođe i drugo vozilo ‘Bosnamontaže’ i preuzme izvor, te ga preveze u Prijedor, u sjedište firme – dodao je on.

Dizdarević je potvrdio da je zaštita kontejnera urađena po propisima.

On je pojasnio da se materijal nalazio u jednom kontejneru u sanduku i da je riječ o industrijskoj radiografiji.

Dizdarević je napomenuo da postoje pravila sedam kategorija za prevoz radioaktivnog otpada, te da ovo vozilo nije imalo pratnju, jer nije riječ o kategoriji jedan za koju je ona potrebna.

U sudaru dva vozila koji se desio jutros na magistralnom putu M-17 Doboj-Modriča u mjestu Botajica smrtno je stradala jedna osoba kada se putnički automobil sudario sa kombi vozilom koje je prevozilo radioaktivni materijal.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA