Logo-Glas

Dječaci iz Modriče, ljubitelji životinja – napravili svoj azil za pse i mačke

12. Avgusta 2017.

2017-08-11-HO-SZM-DONACIJA-ZA-SREĆNU-ŠAPU-naslovnaMODRIČA
– Kada kažemo”humanost” prvo pomislimo na odnos i suosjećanje prema ljudima, ali isto tako humanost može biti i odnos prema životinjama. Nažalost, u zadnje vrijeme svedoci smo pojedinačnih slučajeva okrutnog i nehumanog odnosa prema životinjama tako da oni dobri i pozitivni primjeri dolaze još više do značaja jer ukazuju i drugima da svi bi trebali imati više obzira i humanosti prema životinjama.

Jedan takav lijep primjer je postupak mladih modričana Nemanje Nedakovića (2003) i Bogdana Božića (2002. godište) koji su samostalno uredili prostor za smještaj napuštenih pasa i mačaka i koji smo nazvali nazvati “mini-azil” za životinje. Vlastitim sredstvima hrane i čiste svoje štićenike u prostorijama koje su sami očistili i uredili podesno za smještaj životinja. Nabavka hrane i preparata za higijenu životinja znatna je stavka pa su se dosjetili da pružaju usluge kupanja i čišćenja pasa i mačaka vlasnicima životinja koji to žele i tim parama obezbjeder neophodne potrepštine za svoje štićenike. Oni su čak napravili i Facebook stranicu “Srećna šapa” preko koje nude uslugu pranja i čišćenja pasa i mačaka ali takođe i nude na udomljavanje životinja koje su spasili i sačuvali u svom azilu.

Prije nekoliko dana Nemanja se obratio uredniku portala modričainfo da im pomognemo u nabavci hrane i preparata za životinje tako da objavimo njihov poziv sugrađanima za donaciju u hrani za životinje.

Nakon te objave veći broj naših sugrađana se odazvao i donirao im razne potrepštine. Kako saznajemo, čak je i mesnica “Đurić” obećala donirati salamu u vrijednosti od 50 KM.

To je bio povod da posjetimo Nemanju i Bogdana i vidimo njihov azil za pse i mačke. itali smo ih kako i zašto su počeli sa brigom o napuštenim životinjama.

Namanja Nedaković je za portal modričainfo kratko izjavio:

– “Ja sam od malena volio životinje i teško mi je da gledam kako pate. Odlučio sam da sa Bogdanom očistimo neke prostorije da bi mogli držati životinje u njima. Nadamo se da će naš grad dobiti azil jer bih rado bio volonter u njemu.”

Sličan odgovor imao je i Bodgdan Božić koji je rekao:

– “Sa ovim sam se počeo baviti prije dvije godine kada sam sa drugarom pronašao par kučića. Bilo nam ih je žao i odlučili smo da im nađemo dom i u tome smo uspjeli. To nas je potaklo da se bavimo udomljavanjem i spašavanjem bespomoćnih pasa i mačaka.”

Na samom početku ove akcije portala modriča info kontaktirali smo podpredsjednika Humanitarne organizacije “Srcem za Modriču” Mitra Kršića koje se bez dvoumljenja odazvao na naš poziv te su realizovali i zasebnu akciju i obezbjedili paket hrane i preparata za životinje u vrijednosti od preko 100 KM te su u petak 11.08. isto uručili ovim plemenitim dječacima.

35711855763_204a5face4_bTom prilikom gospodin Mitar Kršić je izjavio:
– “Kao što vam je poznato u dugoročnom planu rada naše organizacije predvidjeli smo da na prostoru opštine Modriča potrebno osnovati azil za pse. Na prostoru naše opstine mogli ste primijetiti veliki broj pasa lutalica. U zadnjih par mjesec Odjeljenje kominalne policije opštine Modriča je u uspijevalo sa azilima sa prostora drugih opština da smanji broj pasa lutalica što je značajan pomak u odnosu na neki raniji period. Ovih dana naša organizacija je upoznata sa idejom ovih dobrih dječaka da otvore mini azil za pse i mačke te smo odlučili podržati ih u tim aktivnostima. Tako smo danas sa našim omladincima prvo primili dječake u našoj kancalari a zatim smo i obišli njihov azil i tom prilikom uručili im hranu i higijenske namirnice neophodne za njihov rad i život životinja. Posebno sam ponosan na naše omladince koji su se pokazali i ovaj puta u pravom svjetlu kao veliki ljudi koji obožavaju životinje. Čak je naša omladinka Jovana Tomić sa svojom majkom odlučila da kupi dio hrane za pse i mačke te ih je zajedno sa članovima HO Srcem za Modriču danas i uručila.” – zaključio je Mitar Kršić.

Jovana Tomić je ovom prilikom istakla:

– “Ja obožavam životinje, pa kada sam čula za Nemanju i njegovog prijatelja da žele da naprave azil za pse i mačke oduševila sam se te sam se dogovorila sa mamom da im pomognemo. Kako sam član Humanitarne organizacije Srcem za Modricu odlučila sam da se i ova moja pomoć dodijeli u saradnji sa našom organizacijom što smo danas i uradili.”

U ovoj lijepoj akciji HO “Srcem za Modriču” pored podpredsjednik HO Srcem za Modriču Mitra Kršića učestvovali su i njihovi omladinci Teodora Vidović, Jovana Tomić, Kristina Objedović, Boris Vuković, Jovana Lukić i Andrej Savić.

36520726155_84b57d4892_bJedana lijepa akcija koju je inicirao ovaj portal realizovana je uspješno i preko svih očekivanja a u javnosti je naišal na veliko odobravanje i podršku.

Primjer ovako plemenitih dječaka kao što su Nemanja i Bogdan mogu i trebaju biti uzor mnogima i svakako zaslužuju pohvalu i podršku.
(IZVOR: Modričainfo)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA