Logo-Glas

DOBOJ: Bolnici donirani sanitetsko vozilo i mobilni inkubator

6. Avgusta 2018.

Добој - Болница "Свети апостол Лука"DOBOJ
– Bolnici “Sveti apostol Luka” u Doboju danas je uručeno sanitetsko vozilo “mercesed” i mobilni inkubator u vrijednosti od 200.000 KM, donacija rotari klubova iz Hasfurta u Njemačkoj i Doboja.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić, koji je prisustvovao primopredaji, istakao je da će savremeno i dobro opremljeno sanitetsko vozilo, najmodernije u regionu, znatno unaprijediti hitnu medicinsku uslugu.

Добој - Болница "Свети апостол Лука"Bogdanić je rekao novinarima da su javne zdravstvene ustanove u Srpskoj uglavnom dobro opremljene sanitetskim vozilima.

– Mi smo skoro donirali određen broj vozila, a znatan broj sanitetskih vozila nabavljale su i lokalne zajednice – istakao je Bogdanić i podsjetio da je već četiri godine u funkciji sanitetski helikopter, a za te potrebe nabavljen je još jedan.

On je rekao da sa Srbijom postoji dogovor o dozvoli za slijetanje sanitetskih helikoptera na Aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu, na osnovu ugovora sa Gradskim zavodom za hitnu medicinsku pomoć koji pacijente prevozi do medicinskih ustanova u Srbiji.

Kada je riječ o rješavanju dugova zdravstvenih ustanova, Bogdanić kaže da su evidentirane veće uplate doprinosa i da će taj problem biti rješavan u narednom periodu, a fokus je, kako ističe, da bude pušteno u rad ono što je izgrađeno i opremljeno.

– Predviđeno je da krajem ovog mjeseca ili početkom septembra bude položen kamen temeljac za novu bolnicu u Doboju, da 23. septembra pude pušten u rad rekonstruisani Centralni medicinski blok i novoizgrađeno Sjeverno krilo Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, a početkom oktobra bolnica u Istočnom Sarajevu – naveo je Bogdanić.

Kada je riječ o izgradnji nove dobojske bolnice, Bogdanić je naveo da je u toku evaluacija pristiglih ponuda, a radove će finansirati Vlada Republike Srpske budžetskim sredstvima.

On je istakao da je od lokalne uprave u Derventi dobio dopis da će za nekoliko mjeseci u toj opštini biti opremljeno lokalno porodilište, u skladu sa važećim standardima.

Bogdanić je naglasio da je u proteklom periodu u zdravstveni sistem Srpske uloženo mnogo, izgrađeno najviše objekata u odnosu na region, edukovan medicinski kadar, ali je bilo i nečega što nije moglo da se kontroliše, kao što su obaveze po osnovu poreza i doprinosa.
On je napomenuo da nijedna zdravstvena ustanova neće imati problema sa pružanjem zdravstvenih usluga.

Direktor Bolnice “Sveti apostol Luka” u Doboju Milorad Živković rekao je da će sanitetsko vozilo, koje je opremljeno vrhunskim pratećim instrumentima, sa mobilnim inkubatorom znatno unaprijediti zdravstvene usluge, s obzirom na to da porodilište godišnje evidentira do 1.300 poroda, od čega deset odsto pacijenata mora biti poslijeđeno u drugi zdravstveni centar.

On kaže da su za izgradnju nove bolnice u Doboju pristigle tri ponude, dvije iz Kine i jedna iz NJemačke, te da je lokacija na kojoj je predviđena gradnja bezbjedna od poplava.

Добој - Болница "Свети апостол Лука"Projekt-menadžer Rotari kluba iz Hasfurta Horst Ram rekao je da su novac za vozilo prikupili za godinu i po dana, te da se u kompletan projekat nabavke vozila i inkubatora uključio i rotari klub iz Doboja.

Direktor dobojskog Rotari kluba Nenad Stojaković kaže da je prvobitna namjera bila kupovina mobilnog inkubatora, ali je zahvaljujući podršci njemačkog kluba projekat prerastao u nešto više.

Doktor Siniša Đuričić, član dobojskog Rotari kluba, rekao je da je klub iz Hasfurta za nabavku vozila uplatio 130.00 KM, dobojski klub 50.000 KM za nabavku inkubatora, a preostali iznos je uplatila dobojska bolnica.

Svečanosti uručenja sanitetskog vozila i mobilnog inkubatora prisustvovao je i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Goran Jerinić, načelnik opštine Stanari Dušan Panić, kao i drugi donatori.

Bolnica “Sveti apostol Luka” je regionalna ustanova koja obezbjeđuje zdravstvenu zaštitu sekundarnog i dijelom tercijarnog nivoa za približno 270.000 stanovnika u osam opština dobojske regije.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA