Logo-Glas

Doboj: Čerupaju prugu gdje stignu

16. Januara 2015.

pruga željeznice vozDOBOJ – Na pružnom potezu u Trbuku lopovi su u sredu ukrali 120 metara bakarnog užeta sa kontaktne mreže. Oštećen je provodnik u dužini od 300 metara, a havariju je pretrpela i lokomotiva teretnog voza koji se preksinoć kretao iz Maglaja prema Doboju. Krađa je prijavljena policiji, ali kradljivci još nisu uhvaćeni.

Ovo je jedna u nizu krađa imovine “Železnica Republike Srpske”. Kako bi je zaštitili, iz ovog preduzeća sa sedištem u Doboju, još pre dve godine uputili su inicijativu za izmenu Krivičnog zakona RS.

Portparol ŽRS Nada Savić Stevanović, kaže da je podneto mnogo prijava Tužilaštvu u Doboju protiv bahatih lopova, koji kradu šta signu. Kradljivci su na pružnom pravcu između Gornjeg Pridjela i Ševarlija kod Doboja odneli 16 šina dužine po metar, iako su bile zabetonirane.

SPREČENA NESREĆA

Krađe zateznih tegova u Koprivni na magistralnom pravcu između Doboja i Modriče, jedan je od slučajeva koji je mogao imati fatalan epilog. Samo zahvaljujući brzoj intervenci radnika za održavanje pruga ZOP Doboj, koji su primetili krađu, izbegnuta je iskliznuće voza koji je dolazio tom pugom.

Sa skladišta drvenih pragova ukradena je veća količina šrafova i metalnih podloški, a u Doboju su lopovi isekli i odneli 12 metara snopa telefonskog koaksijalnog kabla, koji se delom nalazio u betonskim kanalicama, a delom bio ukopan u zemlju. Lopovi su provaljivali i u vodocrpnu stanicu ŽRS, skinuli motor, rotor i elektroinstalaciju.

Policija je identifikovala i četiri srednjoškolca, koji su sa vagona na dobojskoj železničkoj stanici ukrali bakarne kablove nameravajući da ih prodaju kao sekundarni otpad.

– Iako bakarni provodnici, ne predstavljaju veliku vrednost, prekid veze zbog krađe dovodi u pitanje bezbednost železničkog saobraćaja. Ugrožava živote ljudi i dovodi do zastoja ili prekida saobraćaja, što se u sudskom postupku, po dosadašnjem zakonu, ne uzima u obzir – objašnjava Savić – Stevanović.

(IZVOR: Večernje novosti)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA