Logo-Glas

DOBOJ: Dvadeset odsto starijih osnovaca i srednjoškolaca povremeno puši

12. Juna 2018.

alkohol cigaretaDOBOJ
– U Doboju je čak 83 odsto učenika starijih razreda osnovnih i srednjih škola probalo alkohol, a 20 odsto povremeno puši, rezultati su istraživanja koje je “Sekons grupa za razvojnu inicijativu” sprovela u Doboju na uzorku od 971 učenika.

Njih 60 odsto redovno jede slatkiše i bijeli hljeb, a gotovo dvije trećine se do sedam puta sedmično bavi fizičkom aktivnošću, istaknuto je u istraživanju.

Добој - Бабовић, Николић, Сушић, ВасPredstavnik “Sekons grupe za razvojnu inicijativu” Marija Babović rekla je danas na konferenciji za novinare da je istraživanje sprovedeno tokom aprila i početkom maja u okviru projekta “Smanjenje faktora zdravstvenih rizika u BiH – dio Projekta Republika Srpska” i obuhvatilo je četiri faktora rizika za zdravlje – konzumiranje duvana i alkohola, nezdravu ishranu, kao i slabu fizičku aktivnost.

Prema rezultatima istraživanja, 83 odsto učenika probalo je alkohol, 64 odsto povremeno pije, a pet odsto konzumira alkoholna pića svakodnevno.

Babovićeva je navela da je zabrinjavajuće što čak 42 odsto roditelja odobrava djeci konzumiranje alkohola, koji je dostupan maloljetnicima, i da ga učenici najčešće kupuju u kafićima i klubovima, te prodavnicama.

– Kada je riječ o korišćenju duvana, 20 odsto učenika povremeno puši, a 26 odsto puši više od 11 cigareta dnevno – istakla je Babovićeva.

Ona upozorava da učenici nisu dovoljno informisani o štetnosti duvana, pa 46 odsto smatra da pušenje ne škodi njihovom zdravlju, a 55,4 odsto da pušenjem ne škodi drugima u svojoj okolini.
Babovićeva je istakla da su ispitanici naveli da cigarete lako nabavljaju u trafikama, samoposlugama, na pijaci, a da prodavci ne odbijaju da im ih prodaju.

Kada je riječ o konzumiranju zdrave hrane, 38 odsto učenika nikad ne jede ribu, dvije trećine slabo ili nikad ne jede kuvano povrće, polovina svakodnevno pije gazirane sokove i jede suvomesnate proizvode, a 60 odsto njih redovno jede slatkiše i bijeli hljeb.

Babovićeva kaže da su mnogo bolji rezultati o pitanju fizičke aktivnosti, tako da dvije trećine ispitanika od četiri do sedam puta sedmično primjenjuje fizičku aktivnost bar po 30 minuta u toku dana, a 82 odsto đaka redovno radi fizičko.

Profesor na Medicinskom fakultetu u Nišu Maja Nikolić kaže da razloga za brigu “ima i nema”.

Kada je riječ o Republici Srpskoj, istraživanjem su kao glavni faktori rizika determinisani pušenje duvana, konzumacija alkohola, gojaznost i visok krvni pritisak.

– Republika Srpska se na razlikuje mnogo od zemalja u okruženju, pa ni od razvijenih zemalja kada je riječ o faktorima rizika po zdravlje – navela je Nikolićeva.

Ona kaže da je pošast današnjice umiranje i bolovanje od masovnih nezaraznih bolesti, prvenstveno kardiovaskularnih bolesti, karcinoma, dijabetesa, te bolesti pluća.

Predstavnik Doma zdravlja u Doboju Anđa Sušić istakla je da dobojska Lokalna akciona grupa već preduzima aktivnosti po tom pitanju u okviru Lokalnog akcionog plana za 2018/19. godinu, ali da će rezultati istraživanja biti smjernica za promjene prioriteta na prevenciji navedenih faktora rizika.

Predstavnik Gradske uprave Doboja Dragan Vasilić rekao je da se lokalna samouprava javlja kao koordinator svih aktivnisti, te da očekuje nesebičnu pomoć i uključenje svih javnih ustanova i institucija, nevladinih organizacija, vjerskih ustanova, kao i svih interesnih subjekata.

On je ocijenio da će najveći teret pasti na obuku roditelja učenika, za koje je naveo da ih je teško motivisati.

Istraživanje je obuhvatilo i zaposlene u obrazovnim i zdravstvenim institucijama kako bi se saznala njihova iskustva u prevenciji putem rada sa djecom i ostalim stanovništvom.

Tako, 57 odsto zaposlenih u zdravstvu i 68 odsto u prosvjeti ne smatra da povremeno pušenje znatno škodi zdravlju, a gotovo 40 odsto zaposlenih u zdravstvu i 25 odsto u prosvjeti puši. Za zabranu pušenja na javnim mestima je 100 odsto zaposlenih u prosvjeti, a 60 odsto za zabranu reklamiranja alkoholnih pića, prema 47 odsto, odnosno 33 odsto zaposlenih u zdravstvu, navodi se u rezultatima istraživanja.

“Smanjenje faktora zdravstvenih rizika u BiH – dio Projekta Republika Srpska” predstavlja sveobuhvatan projekat unapređenja zdravlja stanovništva, čiji je cilj promjena stavova o rizičnim ponašanjima i unapređenje znanja i prakse koja promoviše dobro zdravlje, prvenstveno putem obrazovne i zdravstvene ustanove.

Tema istraživanja su stavovi i ponašanja građana Doboja i Zvornika u vezi sa konzumiranjem duvana, alkohola, nezdrave hrane i slabom fizičkom aktivnošću – faktorima rizika koji najviše utiču na pojavu kardiovaskularnih oboljenja, karcinoma, dijabetesa i hroničnih bolesti respiratornog sistema.

U Republici Srpskoj projekat se realizuje u Doboju i Zvorniku, a sprovodi ga Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, uz podršku Svjetske banke i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

Projekat realizuju “Sekons grupa za razvojnu inicijativu” i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

PROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

VIJESTI

MIX ZONA