Logo-Glas

DOBOJ: Firma “Tatić” kupila najveći dio nepokretnosti “Dalekovoda”

8. Novembra 2018.

katanac stečajDOBOJ
– Preduzeće “Tatić” iz Osječana kupilo je na današnjem javnom nadmetanju za 1.331.310 KM najveći dio nepokretnosti dobojske Tvornice konstrukcija i stubova “Dalekovod” koja je u stečaju.

Preduzeće “Tatić” bilo je jedini kupac na današnjem sudskom ročištu za drugu prodaju nekretnina stečajnog dužnika “Dalekovod”.

Riječ je o nepokretnostima površine 49.240 metara kvadratnih, procijenjene vrijednosti 3.803.819 KM, koje obuhvataju proizvodnu halu sa trafostanicom, te proizvodne i energetske objekte, skladišta, restoran, ambulantu i dvorište.

Predmetni sudija Okružnog privrednog suda u Doboju Mato Kulaš prethodno je, a na osnovu prigovora razlučnog povjerioca “Pavlović banke” o ispunjavanju procesnih uslova za licitaciju, konstatovao da je zakašnjela za tri i po godine i po zakonu nepostojeća privremena mjera obezbjeđenja navedenih nepokretnosti Okružnog privrednog suda u Doboju donesena 22. oktobra ove godine.

Okružni privredni sud je u navedenoj privremenoj mjeri naveo da odluka obezbjeđenja navedenih nekretnina ostaje na snazi do okončanja upravnog i parničnog postupka, a kao poseban razlog navodi i to što stečajni sud nije odlučio o zahtjevu povjerioca Republike Srpske, Ministarstva finansija Srpske i Poreske uprave Srpske za odvojeno namirenje u konkretnom predmetu.

Kulaš je nakon toga otvorio javno nadmetanje, ali nije dozvolio učešće “Pavlović banci” na licitaciji “jer se prodaja vrši prema odredbama Zakona o stečajnom postupku kao `leks specijalis`”.

Predsjednik Odbora povjerilaca Goran Suvajac izrazio je nezadovoljstvo odlukom da se pristupi javnom nadmetanju i najavio da će nakon konsultacije sa pravnikom preduzeti odgovarajuće korake.

Privredni sud u Doboju donio je u februaru 2015. godine odluku o stečaju dobojske Tvornice konstrukcija i stubova “Dalekovod” Bukovica Mala, koja posluje u sastavu zagrebačke kompanije “Dalekovod” u čijem je vlasništvu više od 97 odsto kapitala.
Uprava “Dalekovoda” predala je 28. aprila 2014. godine Privrednom sudu u Doboju prijedlog za otvaranje stečajnog postupka.

Većinski vlasnik iz Zagreba tada je odluku je obrazložio pojašnjenjem bi u fazi rekonstrukcije matične firme, troškovi poslovanja, te dugovi “Dalekovoda” iz Doboja nastali od 2009. godine do 2012. godine bili preveliki za nastavak proizvodnje.

Proizvodnja u preduzeću nakon četiri mjeseca rada obustavljena je u februaru 2014. godine, a 140 radnika tada upućeno je na prinudni godišnji odmor.

Proizvodnja u dobojskom “Dalekovodu” prethodno je pokrenuta u oktobru 2013. godine, nakon tromjesečnog štrajka radnika zbog neisplaćenih plata i regresa.

Fabrika je osnovana 1972. godine, a do 1992. godine poslovala je u sastavu sarajevskog “Energoinvesta”, te zapošljavala oko 1.100 radnika.

Nakon privatizacije 2004. godine posluje u sastavu zagrebačke kompanije “Dalekovod”.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA