Logo-Glas

DOBOJ: Glasao za sebe, a nije dobio nijedan glas – spremna i prijava

13. Oktobra 2018.

izboriKoalicija Zajedno za BiH podnijeće zahtjev za novo brojanje na biračkom mjestu u OŠ “Vuk Karadžić” u Doboju, a obavijestiće i SIPA-u, piše Avaz.

Ima li kraja brutalnim krađama u izbornom procesu, šta će se radikalno poduzeti da se ovakvim pojavama stane ukraj na narednim izborima, hoće li predsjednici biračkih odbora, tamo gdje su nepravilnosti i krađe uočeni i dokazani, biti kažnjeni ili će sve biti po onoj “pojeo vuk magarca”, pitanje je koje je prekjuče pred novinarima u Doboju postavio Sevlid Hurtić, nosilac liste koalicije Zajedno za BiH za Skupštinu RS.

Upitno mjesto

Uvidom u rezultate izbora, naime, on je uočio da na svom biračkom mjestu 1 i 2 izborne jedinice 5 Doboj, u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić”, nije osvojio nijedan glas, iako su na tom biračkom mjestu uredno i na vrijeme glasali on i njegov otac te ostali članovi i simpatizeri ove koalicije.

– Ovo je nedopustivo. Ja sam na ovim izborima osvojio oko 5.000 glasova, a na svom biračkom mjestu nemam nijedan glas. Na tom mjestu glasali smo ja, te moj otac Refik, čovjek koji je 1964. godine završio Ekonomski fakultet, prije rata bio predsjednik Skupštine Doboja. Naših glasova nema. Ide zahtjev Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) Doboj za ponovno brojanje glasova na tim biračkim mjestima. Zbog krađe, nečijeg nehata, greške, ili ne znam čega, mogu izgubiti mjesto narodnog poslanika u Skupštini RS. Je li ovo namjerna krađa kako bi u Skupštini RS bilo što manje Bošnjaka – pitao je Hurtić.

Preuzimanje odgovornosti

On će o svemu obavijestiti policijske agencije u BiH, prije svih SIPA-u, da bi, kako je naglasio, konačno odgovornost za regularnosti na izborima na sebe preuzeli predsjednici biračkih odbora. Protiv predsjednika biračkog odbora u konkretnom slučaju ide i krivična prijava.

Ovakvih slučajeva izborne krađe prijavljeno je na stotine.

Paleksić nema komentar  

Predsjednik dobojskog GIK-a Nenad Paleksić, na naše pitanje je li upoznat s nepravilnostima u konkretnom slučaju, kratko je odgovorio da političari imaju pravo svašta izjavljivati i da na to nema komentar.
(IZVOR: Avaz)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA