Logo-Glas

I teško bolesni moraju da plate vakcinu!

4. Decembra 2014.

Dom zdravlja DobojDOBOJ – Ukoliko žele da se zaštite od virusa gripa, pacijenti u Doboju za vakcinaciju u Domu zdravlja moraju da ponesu i novac, jer je ponestalo besplatnih vakcina namenjenih prioritetnim grupama bolesnika.

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Milena Brkić kaže da su već potrošili svih 230 besplatnih vakcina protiv sezonskog gripa, koje su dobili od republičkog Instituta za zaštitu zdravlja.

– Tražili smo 250, a do sada smo uvek trebovali dodatne količine od prvobitno traženih – kaže dr Brkić.

Posetom ovoj zdravstvenoj ustanovi smo se uverili u njene reči, ali su medicinari naglasili da imaju komercijalne vakcine, odnosno da bi se građani vakcinisali potrebno je plate 21 konvertibilnu marku.

To se ne odnosi samo na građane, koji bi dobrovoljno želeli da se zaštite od virusa gripa, već i one bolesnike, koji po propisima Fonda zdravstvenog osiguranja RS imaju pravo na besplatnu zaštitu.

Ako žele da prime zaštitu ubuduće, pa do dopreme novih količina besplatnih vakcina, punu cenu plaćaće i pacijenti na hemodijalizi, bolesnici na insulinu, pacijenti sa operativnim zahvatom na srcu, HIV pozitivni i oboleli od AIDS, pa čak i deca lečena od reumatske groznice sa promenama na srcu i cistične fibroze pluća! Takođe i osobe koje boluju od mišićne distrofije i multipleskleroze, pacijenti koji su završili sa hemoterapijom i lica sa posebnim potrebama.

Da bi dobili vakcinu, oni su od 27. oktobra mogli da se vakcinišu bez plaćanja, uz uslov da imaju overenu zdravstvenu knjižicu i otpusnu listu.

Zbog nestanka besplatnih vakcina, građani u Doboju, koji su na listi prioritetnih za vakcinaciju, s pravom negoduju.

– Poplavljena sam i bez bilo kakve socijalne i druge pomoći, a sada još treba da platim 21 marku za vakcinu kako ne bih rizikovala da dobijem grip. To što nema više vakcina nije ni čudo, kada su na listu prioriteta uvršćeni i svi zaposleni na infektivnom odeljenju i jedinicama intenzivne medicine – kaže nam Mirjana Kajišarević, koja boluje od progresivnog oblika multiple skleroze.

Ono što brine medicinare u dobojskom Domu zdravlja je da su pri kraju zalihe i komercijalnih vakcina protiv sezonskog gripa, a nema nagoveštaja da bi mogli da dobiju nove količine, rečeno je našem listu.

Deo besplatnih vakcina osim u dobojski Dom zdravlja dostavljen je i terenskim ambulantama, ali su i oni potrošili raspoložive količine.

(IZVOR: Novosti)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA

VIJESTI

MIX ZONA