Logo-Glas

DOBOJ: Izložba kaligrafije “Slika i reč, tradicija i interpretacija”

14. Decembra 2017.

Добој - изложба калиграфије „СликDOBOJ
– U Umjetničkoj galeriji dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje večeras je svečano otvorena izložba kaligrafije “Slika i reč, tradicija i interpretacija”, Dušana Mišića iz Šapca.

Mišić je rekao novinarima da je na izložbi predstavio 15 originalnih radova, kao i nekoliko skeniranih, s obzirom da su na izradi orginalne verzije upotrijebljene i 24 karatne pozlaćene folije, kao i diplomski rad.

Govoreći o ljepoti kaligrafije, Mišić je rekao da je na njega veliki utisak ostavila prva strana Miroslavljevog jevanđelja kada je prvi put vidio.

– Današnje generacije putuju po svetu i dive se drugim kulturama, a ne znaju za svoju. Ja se trudim da ih upoznam i približim našoj kulturi da bi shvatili šta mi to u stvari posedujemo – dodao je Mišić.

On je naveo da mu je za izradu kaligrafije manjeg formata potrebno od petnaest do mjesec dana rada, te da od materijala koristi pergament, mastilo, pero i pozlatu.

Mišić je pojasnio da su na pergamentu kaligrafski ispisane molitve, na način i u maniru kako su u srednjem vijeku dijaci-kaligrafi prepisivali stare knjige.

Добој - изложба калиграфије „Слик

Mišiću je ovo druga samostalna izložba iz oblasti kaligrafije.

Dušan Mišić je nakon završene Škole primijenjenih umjetnosti u Šapcu diplomirao freskopis na Akademiji Srpske pravoslavne crkve za umjetnost i konzervaciju.

Ovom vrstom kaligrafije bavi se od 2009. godine.

Svojim radovima na konkursima je osvojio desetine nagrada, od kojih i Zlatnu paletu sa likovnog konkursa u Makedoniji, na koji je stiglo 18.000 radova iz svijeta, navodi se u saopštenju dobojskog Centra za kulturu.

Izložba će biti otvorena do 25. decembra.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA