Logo-Glas

DOBOJ: Nema nacionalne diskriminacije u područnim školama

13. Juna 2018.

OS-Dositej-Obradovic_1DOBOJ
– Direktor Osnovne škole “Dositej Obradović” u Doboju Vedran Gligorić istakao je danas da se nastava u područnim školama u Miljkovcu i Makljenovcu završava 18. juna, prema utvrđenom nastavnom kalendaru, i da u tome nema nacionalne i vjerske diskriminacije učenika i neravnopravnosti, kako tvrde dobojski odbori SDP-a i SBiH.

Gligorić je u saopštenju dostavljenom medijima naveo da je povod za te neosnovane optužbe Nastavni kalendar za školsku 2017/2018. godinu prema kojem se nastava u centralnoj školi završava u četvrtak, 14. juna, a u područnim školama Miljkovac i Makljenovac u ponedjeljak, 18. juna.

On je pojasnio da datum završetka nastave nije fiksni, nego se nastava završava sa 180. nastavnim danom.

Gligorić je istakao da je do razlike u datumu završetka nastave došlo u skladu sa Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, prema kojem nastava u školskoj godini traje 36 nastavnih sedmica ili 180 nastavnih dana, osim u završnom razredu, gdje nastava traje 34 nastavne sedmice, odnosno 170 nastavnih dana.

On je naveo da se u Nastavnom kalendaru za školsku 2017/2018, koji je usvojilo Nastavničko vijeće te škole, potkrala tehnička greška-napomena da se u područnim školama nastava završava 18. juna zbog nadoknade neradnih dana.

– Sporna formulacija je odavno ispravljena. Naravno, škola ne odstupa od utvrđenog datuma završetka nastave, budući da smatramo da je samo ta opcija u skladu sa Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju – poručio je Gligorić.

On je izrazio žaljenje što pojedine stranke i ličnosti opet pokušavaju zloupotrijebiti školu, radnike i učenike u svrhu političke promocije i prikupljanja političkih poena.

– Apsurdno je to da se stranke i nekompetentna lica koja ne poznaju Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju miješaju u rad i funkcionisanje škole i daju izjave i saopštenja o istom, šteteći tako ugledu i reputaciji institucije – rekao je Gligorić.
Osvrnuvši se na konstataciju navedenu u zajedničkom saopštenju dobojskih odbora SDP i SBiH, a “vezano za procjene određenih stranaka da je gradonačelnik Obren Petrović bio u pravu kada je rekao da u JU OŠ `Dositej Obradović` postoje međunacionalni problemi”, Gligorić je podsjetio da je 30. maja Ombudsmen za ljudska prava BiH, od kojeg su radnici ove škole tražili zaštitu svojih prava, po drugi put tražio od gradonačelnika da dostavi informaciju o razlozima i povodima svoje izjave da u ovoj školi postoje međunacionalni problemi.

On kaže da Petrović nije odgovorio na prvi dopis Ombudsmena, niti je ikada iznio bilo kakve dokaze za svoje tvrdnje.

– Ombudsmen za ljudska prava je 30. maja upozorio gradonačelnika da je u roku od 15 dana dužan dostaviti tražene informacije. Samo nekoliko dana nakon upozorenja Ombudsmena gradonačelniku, pokušava se konstruisati problem koji zapravo ne postoji, što je vrlo simptomatično – naveo je Gligorić.

On tvrdi da aktivnosti SDP-a i SBiH treba sagledati u kontekstu opravdanja za prethodno izrečene, a sasvim neosnovane i lažne optužbe.

– Napominjemo da naša škola nije jedina u kojoj se javljaju razlike u datumu završetka nastave, ali nažalost ova škola je odavno na meti političkih šarlatana, koji se pokušavaju ispromovisati na taj način – rekao je Gligorić.

On je apelovao da se Osnovna škola “Dositej Obradović” ne upliće u politički motivisane priče i da se o njoj ne iznose neistine, i poručuje da je ova škola primjer tolerancije, dijaloga i napretka, o čemu su se radnici škole već izjasnili na pres-konferenciji u februaru.

Dobojski odbori SDP-a i SBIH ocijenili su da je u nastavnom kalendaru osnovne škole “Dositej Obradović” načinjena vjerska diskriminacija “jer je navedeno da se školska godina završava 14. juna, osim u područnim odjeljenjima Miljkovac i Makljenovac, gdje se nastava završava 18. juna radi nadoknade nastave zbog bajramskih praznika”.

Stranke su u zajedničkom saopštenju istakle da je Zakon o praznicima Republike Srpske definisao da su Kurban-bajram i Ramazanski bajram vjerski praznici, te da se praznuju po dva dana.

– Stoga oštro osuđujemo ovakav vid diskriminacije, te smatramo da su gradonačelnik i gradska uprava bili u pravu kada su tražili da se o nacionalnoj diskriminaciji u OŠ “Dositej Obradović” raspravlja i na Skupštini grada Doboja – navodi se u saopštenju.

Predstavnici Osnovne škole “Dositej Obradović” u Doboju poručili su na konferenciji za novinare 9. februara da u ovoj obrazovnoj ustanovi nema netrpeljivosti, neravnopravnosti ili diskriminacije po nacionalnoj osnovi.

Konferencije je organizovana povodom izjava gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića da u toj školi “postoje određeni međunacionalni problemi”.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA

VIJESTI

MIX ZONA