Logo-Glas

DOBOJ: Novi mural Denija Božića (FOTO)

28. Maja 2018.

mandela-u doboju-02DOBOJ
– Broj murala kojima je Deni oslikao zidove prešao je brojku 130. Njegovi radovi postali su jedna od turističkih atrakcija našeg grada. Na društvenim mrežama objavljuju se posjete Doboju uz bar jednu fotorgrafiju napravljenu pored nekog od Denijevih radova.

Jednolične fasade postale su prepoznatljiva obilježja grada. Prošle sedmice u sklopu obilježavanja Svjetskog dana kulturne raznolikosti predstavljen je i novi mural Denija Božića. Oslikao je lik Nelsona Mandele, južnoafričkog političara i državnika koji je zajedno sa Frederik Viliem de Klerkom dobitnik Nobelove nagrade za mir.

mandela-u doboju-03Mandela danas predstavlja simbol borbe protiv aparthejda i borca za ljudska prava. Mural se nalazi u Starom gradu na prostorijama Kulturnog centra različitosti a svečano su ga u otkrili, u ime Grada Doboja Tihomir Gligorić i Somali Gupta, profesorica iz Indije.

Somali Gupta je član Indian Society for Applied Behavioural Science, i ovo je drugi put da posjećuje Doboj. Prošle godine u junu održala je seminar “Celebrating the Special”, u prostoru Fondacije – Centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju u Doboju.

mandela-u doboju-04


Profesorica Somali je seminar održala volonterski, a organizaciju je pripremilo Udruženje za pomoć djeci sa posebnim potrebama.

I ovaj put imala je prezentaciju koju je organizovala Koalicija tolerantno i pozitivno iz Doboja u saradnji sa Misijom OSCE-a u BiH. Tema je bila “Indija-ujedinjeni u različitosti”.

mandela-u doboju-09Profesorica Somali je predstavila svo bogatstvo različitosti ove daleke zemlje.

Svečanosti su prisustvovali i profesori i studenti sa dobojskog Saobraćanog fakulteta a razgovaralo se i o mogućnosti saradnje Univerziteta Istočno Sarajevo sa Univerzititetom iz Mumbaija.

Prisustvo gošće iz daleke Aziji i lik borca za ljudska prava sa afričkog kontineta u pravom smislu su obilježili kulturnu raznolikost.

(IZVOR: Dobojski.info)
Čitajte još

Đokić sutra u Doboju // BANJALUKA - Predsjednik Socijalističke partije /SP/ Petar Đokić prisustvovaće sutra u Doboju proslavi 25 godina od osnivanja Gradskog odb...
Dobojski mališani održali završnu priredbu // DOBOJ - U našem gradu , sinoć su nastupili najmlađe Dobojlije. Mališani iz Dječijeg obdaništa „Majke Jugović“ u velikoj sali Centra za ku...
Na području PU Doboj zbog alkohola uhapšeno šest vozača // DOBOJ - Pripadnici Policijske uprave Doboj iz saobraćaja su isključili i sankcionisali 72 vozača, od kojih je šest lišeno slobode, toko...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nPROČITAJ HOROSKOP

PROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

sexy-soccer-underboob-361

VIJESTI

MIX ZONA